Dania z grzybami fot. Adobe Stock

Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami

Dania z grzybami mogą gościć na naszych stołach przez cały rok. Z grzybów można przygotować pyszny sos do makaronu, dodać do maślanego kaszotto albo zrobić farsz do pierogów i naleśników.
Małgorzata Machnicka / 09.09.2020 13:52
Dania z grzybami fot. Adobe Stock

Dania z grzybami są niezwykle aromatyczne i pełne smaku umami. Dzięki temu, że grzyby świetnie znoszą mrożenie i suszenie, możesz się nimi cieszyć przez cały rok.

Grzyby mogą być składnikiem wielu potraw - przekąsek, zup i dań obiadowych, a także świetną bazą dla przetworów. Pierwsze grzyby (kurki) pojawiają się nawet w maju i czerwcu, ale to na przełomie września i października zaczyna się „prawdziwy" sezon grzybowy. To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Jeśli jesień jest ciepła, ostatnie sztuki wyrosną nawet w listopadzie!

Spis treści:

  1. Przepis na makaron z grzybami
  2. Przepis na kaszotto z grzybami
  3. Przepis na zupę grzybową
  4. Przepis na klasyczny sos grzybowy
  5. Przepis na quiche z grzybami

Przepis na makaron z grzybami

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 300 g świeżych borowików lub podgrzybków,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  3. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę pokrojoną drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.
  4. Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Wlej śmietankę, wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. 
  6. Makaron z grzybami podawaj oprószony natką pietruszki i, opcjonalnie z twardym serem.

przepis na makaron z grzybami
fot. Adobe Stock

Przepis na kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak,
  • 100 g świeżych grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W niedużym garnku podgrzej bulion warzywny - powinien być gorący, gdy będziesz dodawać go na patelnię.
  2. W dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie wrzuć całą kaszę i smaż, aż ziarenka staną się szkliste, czyli około 2 minuty.
  4. Wlej pierwszą porcję bulionu - 200 ml. 
  5. Zaczekaj, aż kasza wchłonie bulion i dodaj kolejną porcję. Po 3 porcjach bulionu, dorzuć oczyszczone i umyte grzyby.
  6. Dodaj wino i zaczekaj aż całość zostanie „wypita" przez kaszę.
  7. Na tym etapie powinny zostać ci jeszcze dwie porcje bulionu. Gdy już kasza wchłonie całość, zestaw patelnię z gazu i dodaj starty parmezan.
  8. Wymieszaj i przełóż danie na talerze.
  9. Kaszotto z grzybami podawaj posypane natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

przepis na kaszotto z grzybami
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 10 niewielkich ziemniaków,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 2 minuty i dorzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę i smaż około 3-4 minut.
  2. Dodaj umyte grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż 5 minut. Po tym czasie wlej wino i gotuj przez kolejnych kilka minut.
  3. Wlej bulion i gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
  4. Zupę grzybową podawaj z koperkiem i opcjonalnie z łyżką gęstej śmietany.

przepis na zupę grzybową
fot. Adobe Stock

Przepis na sos grzybowy

Składniki:

  • 500 g podgrzybków lub borowików,
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.  
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po 3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Wlej wino i zagotuj całość. 
  4. Dodaj resztę masła i oczyszczone grzyby. Smaż na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  6. Wlej śmietankę i ponownie zagotuj. Po 3 minutach zdejmij sos z ognia.
  7. Sos grzybowy to doskonały dodatek do mięs lub placków ziemniaczanych.

przepis na sos grzybowy
fot. Adobe Stock

Przepis na quiche z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 300 g grzybów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 100 g sera koziego,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
  2. Do przesianej mąki dodaj pokrojone zimne masło i sól. Całość rozgnieć palcami i dodaj jajko. Zagnieć ciasto w kulkę i przełóż do lodówki na pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2 minutach czosnek.
  4. Dodaj umyte i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby i smaż około 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj parmezan i dopraw solą i pieprzem.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę - wyłóż nim również boki formy. 
  7. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  8. Na spód wypieczonego ciasta dodaj farsz grzybowy i zalej masą jajeczno-serową.
  9. Wstaw do piekarnika na kolejnych 25-30 minut.
  10. Quiche z grzybami podawaj oprószony natką pietruszki. Świetnie pasować będzie do niej również sos czosnkowy. 

przepis na quiche z grzybami
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z grzybami:

Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis
Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis
Makaron z sosem grzybowym możesz przyrządzić właściwie z dowolnych grzybów leśnych - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki, kurki, a nawet maślaki.
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa Magdy Gessler bazuje na wywarze wołowym i aromatycznych, suszonych grzybach. Restauratorka poleca serwować ją z dodatkiem sera korycińskiego.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Aromatyczna kapusta z grzybami. Zobacz prosty przepis
Aromatyczna kapusta z grzybami. Zobacz prosty przepis
Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych 12 wigilijnych potraw. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak przypadnie do gustu każdemu.
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.
Kotlety z suszonych grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Kotlety z suszonych grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Jedna z 12 potraw na wigilijny stół: pyszne kotlety z suszonych grzybów!
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Zupa grzybowa wigilijna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa grzybowa wigilijna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa grzybowa to tradycyjnie jedna z 12 świątecznych potraw!
Ravioli z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Ravioli z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Włoski specjał: smakowite pierożki ravioli z grzybami!
Grzyby zapiekane z makaronem - przepis na zapiekankę grzybową
Grzyby zapiekane z makaronem - przepis na zapiekankę grzybową
Jeśli wolisz, zamiast leśnych grzybów możesz użyć pieczarek!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem!
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami
Tradycyjne świąteczne danie - nie może go zabraknąć na twoim stole.
Wigilijne pierogi
Wigilijne pierogi
Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Kotlety z grzybami
Kotlety z grzybami
A może dziś na obiad kotlety z... selera?
Kotlety mielone z grzybami - przepisy na dania z grzybów
Kotlety mielone z grzybami - przepisy na dania z grzybów
Udoskonalona wersja tradycyjnego dania obiadowego - sprawdź koniecznie.
Tosty z grzybami i mozzarellą - przepis
Tosty z grzybami i mozzarellą - przepis
Jesienią grzyby jemy nie tylko na obiad! Sprawdź nasz przepis na pyszną, grzybową przekąskę - idealna na śniadanie lub kolację.
Makaron z grzybami - przepis
Makaron z grzybami - przepis
Przepis dla fanów włoskich makaronów - naprawdę łatwy.
Zupa dyniowa z grzybami. Dania z dyni, dania z grzybów.
Zupa dyniowa z grzybami. Dania z dyni, dania z grzybów.
Sezon na dynię i grzyby w pełni, dlaczego więc nie połączyć tych dwóch składników? Sprawdź nasz przepis na zupę dyniową, która najlepiej smakuje w połączeniu z grzybami!
Zrazy wieprzowe w sosie grzybowym
Zrazy wieprzowe w sosie grzybowym
Zrazy wieprzowe to idealny pomysł na aromatyczny i pyszny obiad!
Placki z grzybami
Placki z grzybami
Pokochają je wszyscy!
Grzybowe risotto
Grzybowe risotto
Idealne na obiad!
Grzybowa zupa zabielana
Grzybowa zupa zabielana
Jedna porcja to tylko 120 kcal!
Kulebiaczki z grzybami
Kulebiaczki z grzybami
Zrób sobie ucztę z darów lasu!
Wołowina duszona z grzybami - przepis
Wołowina duszona z grzybami - przepis
To tak smaczne, że zapragniesz przyrządzać to danie częściej!
Grzyby w ziemniaczanym omlecie
Grzyby w ziemniaczanym omlecie
Danie podaj z ostrą surówką, np. marchewką z chrzanem
Grzyby duszone w śmietanie
Grzyby duszone w śmietanie
Zamiast suszonego tymianku, możesz dodać do potrawy świeży, wtedy będzie smakowała jeszcze wyborniej
Grzyby zapiekane z kapustą
Grzyby zapiekane z kapustą
Do zakwaszenia kapusty warto użyć białego octu winnego
Grzyby z papryką w bulionie
Grzyby z papryką w bulionie
Bulion możesz przygotować z kostki
Piersi kacze z grzybami leśnymi
Piersi kacze z grzybami leśnymi
Możesz do nich podać lekko podsmażone ziemniaki
Risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami leśnymi
Wybierz do niego ryż krótkoziarnisty, kleisty po gotowaniu np. arborio
Grzyby pasteryzowane
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Pieczony łosoś z grzybami
Pieczony łosoś z grzybami
Najlepszy z borowikami!
Schabowe z grzybami - przepis
Schabowe z grzybami - przepis
Schabowe z grzybami to smakowita mięsna roladka, którą możesz podać na obiad.
Kruche pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Kruche pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Kruche pierogi z kapustą i grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu zamiast tradycyjnych uszek.