Najprostszy, włoski przepis na spaghetti - obiad za 10 zł

Spaghetti podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku i pikantnej papryczki to klasyk włoskiej kuchni. Tani, prosty i sycący!
/ 27.03.2020 11:25
DRUKUJ PRZEPIS
Najprostszy, włoski przepis na spaghetti - obiad za 10 zł fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie makaronu spaghetti, cena ok. 3 zł
  • 2 ząbki czosnku, cena ok. 80 gr
  • natka pietruszki, cena ok. 2 zł
  • 50 g parmezanu, cena ok. 4 zł
  • 1 peperoncino, cena ok. 80 gr
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Spaghetti aglio olio e peperoncino to najprostszy z możliwych przepis na włoski makaron. Jeśli nie lubisz lub nie możesz spożywać pikantnych potraw - zrezygnuj z papryczki - otrzymasz wtedy przepis na klasyczne aglio olio.

Podstawą jest makaron spaghetti podsmażony na oliwie z czosnkiem i papryczką peperoncino. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i peperoncino.
  3. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj grubo mielony pieprz i dopraw solą do smaku.
  4. Podawaj posypany tartym parmezanem i natką pietruszki.

Więcej pomysłów na obiad:
Przepis na makaron ze szpinakiem
Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą
Przepis na makaron z krewetkami

DRUKUJ PRZEPIS