Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 200 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę,
- 1 czerstwa bułka, namoczona w wodzie lub mleku,
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę,
- 2 duże jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtaczania.
Przygotowanie:
Kotlety mielone z pieczarkami zasmakują nawet największym niejadkom. Są smaczne, aromatyczne, a co najważniejsze – szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne nie tylko na niedzielny obiad! Jeśli nie przepadasz za wieprzowiną, sprawdź też nasz przepis na kotlety mielone z indyka.
Podaj je koniecznie z surówką z białej kapusty lub marchewki. Będą do nich doskonale pasować kopytka lub babka ziemniaczana. Jak przygotować kotlety mielone z pieczarkami?
- Cebulę podsmaż na patelni na złoty kolor. Przełóż do miski.
- Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Dołącz do cebuli.
- Do miski włóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłońmi.
- Uformuj z masy kotleciki. Każdy z nich obtocz w mące i przełóż na patelnię z rozgrzanych olejem.
- Kotlety mielone z pieczarkami smaż po kilka minut na każdej ze stron. Smacznego!
Więcej przepisów na kotlety:
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety sojowe w panierce
Zrazy w sosie grzybowym
Kotlety mielone z buraczkami
Kotlety z kalafiora