Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny

Karkówka z pieczarkami jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Podaj ją w towarzystwie ziemniaków z wody lub kopytek.
Urszula Wilczkowska / 22.01.2020 15:36
DRUKUJ PRZEPIS
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g karkówki wieprzowej,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 0,5 szklanki dowolnego bulionu lub białego wina,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:

Nasza karkówka z pieczarkami zasmakuje każdemu. Otula ją lekki, aromatyczny sos, jest krucha i bardzo soczysta. Podaj ją na rodzinnym obiedzie, a zniknie z talerzy błyskawicznie!

Najlepiej będzie smakowała z ziemniakami z koperkiem, ale jeśli masz trochę czasu i nastrój, by eksperymentować, podaj ją z dyniowymi kopytkami. Karkówka z pieczarkami będzie też świetnie smakować w towarzystwie klusek śląskich. Jak ją przygotować?

  1. Karkówkę pokrój w około 2-centymetrowe plastry.
  2. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy. Obsmaż mięso po 3 minuty z każdej strony, aż będzie brązowe. Odłóż na talerz i przykryj, by nie ostygło.
  3. Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pieczarki na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Wlej bulion lub wino i ewentualnie kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i redukuj na małym ogniu, aż wyparuje około 1/3 sosu.
  5. Na patelnię wrzuć podsmażoną karkówkę razem z sokami, które puściła. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Karkówkę z pieczarkami koniecznie podawaj w towarzystwie surówki, na przykład sałatki z selera naciowego. Zobacz też nasze inne pomysły na surówki do obiadu!

Więcej przepisów na dania z wieprzowiny:
Polędwiczki pieczone
Gulasz z karkówki
Żeberka z piekarnika
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)