Składniki:
- 600 g karkówki wieprzowej,
- 20 g masła,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 150 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 0,5 szklanki dowolnego bulionu lub białego wina,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- opcjonalnie: 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Nasza karkówka z pieczarkami zasmakuje każdemu. Otula ją lekki, aromatyczny sos, jest krucha i bardzo soczysta. Podaj ją na rodzinnym obiedzie, a zniknie z talerzy błyskawicznie!
Najlepiej będzie smakowała z ziemniakami z koperkiem, ale jeśli masz trochę czasu i nastrój, by eksperymentować, podaj ją z dyniowymi kopytkami. Karkówka z pieczarkami będzie też świetnie smakować w towarzystwie klusek śląskich. Jak ją przygotować?
- Karkówkę pokrój w około 2-centymetrowe plastry.
- Na patelni podgrzej łyżkę oliwy. Obsmaż mięso po 3 minuty z każdej strony, aż będzie brązowe. Odłóż na talerz i przykryj, by nie ostygło.
- Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pieczarki na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
- Wlej bulion lub wino i ewentualnie kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i redukuj na małym ogniu, aż wyparuje około 1/3 sosu.
- Na patelnię wrzuć podsmażoną karkówkę razem z sokami, które puściła. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Karkówkę z pieczarkami koniecznie podawaj w towarzystwie surówki, na przykład sałatki z selera naciowego. Zobacz też nasze inne pomysły na surówki do obiadu!
Więcej przepisów na dania z wieprzowiny:
Polędwiczki pieczone
Gulasz z karkówki
Żeberka z piekarnika
Gulasz wieprzowy z pieczarkami