Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad

Pręga wołowa to dosyć trudne mięso, ale odpowiednio przygotowana jest naprawdę przepyszna. Podaj do niej świeżą surówkę oraz pieczone ziemniaki.
Urszula Wilczkowska / 30.01.2020 12:11
DRUKUJ PRZEPIS
Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g pręgi wołowej,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 średnie cebule, pokrojone w połówki,
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 szczypty soli,
  • 3 łyżki masła,
  • olej.
Przygotowanie:

Pręga wołowa pieczona w rękawie do sposób na to, by raz na zawsze odczarować to mięso. Chociaż nie ma wielu fanów, zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu – szczególnie w takiej odsłonie!

Jeśli lubisz pieczone mięsa, sprawdź też nasz przepis na żeberka w miodzie i chili.

Jaki jest sekret przygotowania pręgi wołowej? Przede wszystkim powinna być długo marynowana i pieczona. Dzięki temu będzie naprawdę krucha i rozpływająca się w ustach.

  1. Kawałki pręgi wołowej oczyść w miarę możliwości z włókien i żyłek.
  2. W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, dwie łyżki oliwy i czosnek. Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na całą noc do lodówki, by się marynowało.
  3. Następnego dnia natrzyj mięso solą i pieprzem i obsmaż z dwóch stron. Włóż do rękawa z pokrojonymi cebulkami, ziołami i 3 łyżkami masła.
  4. Pręgę wołową piecz przez 3-3,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatką z pora oraz pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Pieczona szynka wieprzowa
Żeberka z piekarnika
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Pałki z kurczaka z piekarnika
Karkówka po cygańsku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)