Składniki:
- 800 g pręgi wołowej,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 średnie cebule, pokrojone w połówki,
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- kilka gałązek tymianku,
- kilka gałązek rozmarynu,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 szczypty soli,
- 3 łyżki masła,
- olej.
Przygotowanie:
Pręga wołowa pieczona w rękawie do sposób na to, by raz na zawsze odczarować to mięso. Chociaż nie ma wielu fanów, zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu – szczególnie w takiej odsłonie!
Jeśli lubisz pieczone mięsa, sprawdź też nasz przepis na żeberka w miodzie i chili.
Jaki jest sekret przygotowania pręgi wołowej? Przede wszystkim powinna być długo marynowana i pieczona. Dzięki temu będzie naprawdę krucha i rozpływająca się w ustach.
- Kawałki pręgi wołowej oczyść w miarę możliwości z włókien i żyłek.
- W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, dwie łyżki oliwy i czosnek. Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na całą noc do lodówki, by się marynowało.
- Następnego dnia natrzyj mięso solą i pieprzem i obsmaż z dwóch stron. Włóż do rękawa z pokrojonymi cebulkami, ziołami i 3 łyżkami masła.
- Pręgę wołową piecz przez 3-3,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatką z pora oraz pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Pieczona szynka wieprzowa
Żeberka z piekarnika
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Pałki z kurczaka z piekarnika
Karkówka po cygańsku