Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny,
- 150 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- łyżka masła,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rumsztyk to danie, które z pewnością pamięta każdy, kto wychowywał się w czasach PRL. My postanowiłyśmy odczarować to danie – przede wszystkim zamieniając tłustą wieprzowinę dobrej jakości mięsem wołowym.
Do kotlecików podaj pieczone ziemniaczki oraz pyszną surówkę z białej kapusty. Jak zrobić idealne rumsztyki?
- Mięso przełóż do miski.
- Dodaj starte na grubych oczkach lub bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz poszatkowaną cebulę.
- Dopraw solą i pieprzem i porządnie wymieszaj, lekko zagniatając masę.
- Uformuj kotlety.
- Na patelni rozpuść oliwę z łyżką masła. Smaż rumsztyki przez około 5 minut, aż będą chrupiące i zarumienione. Smacznego!
Jeśli lubisz dania z sosem, do wołowego rumsztyka będą idealnie pasować również kopytka z sosem pieczarkowym!
Więcej przepisów na kotlety:
Tradycyjne mielone
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety z kalafiora
Kotlety sojowe