Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 450-500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej),
- 80 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g zielonego groszku,
- 150-250 g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz,
- łyżka bułki tartej.
Przygotowanie:
- Fasolkę umyj, a następnie odetnij ogonki i włóż ją do wrzącej, osolonej wody.
- Ugotuj al dente (ok. 10 minut), a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek konserwowy (lub świeży, lekko zblanszowany).
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Musi się tylko lekko zrumienić, nie zbrązowieć.
- Całość przelej do naczynia z fasolką i zasyp bułką tartą oraz przyprawami.
- Delikatnie wymieszaj szpatułką lub poprzez lekkie potrząsanie naczyniem.
- Jeśli chcesz, aby twoja pieczona fasolka szparagowa przypominała zapiekankę, dodaj ok. 250 (może nawet 300) g tartego sera.
- Jeśli ma to być lekkie danie, wystarczy ok. 150 g sera.
- Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut.
- Gotową pieczoną fasolkę udekoruj świeżymi ziołami.
Czytaj także:
Zapiekanki z fasolki szparagowej
Jak zamrozić fasolkę szparagową
Czy fasolka szparagowa ma wysoki indeks glikemiczny