Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację

Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
/ 19.07.2022 05:14
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację fot. Adobe Stock, irina
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 450-500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej),
  • 80 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 150-250 g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • łyżka bułki tartej.
Przygotowanie:
  1. Fasolkę umyj, a następnie odetnij ogonki i włóż ją do wrzącej, osolonej wody.
  2. Ugotuj al dente (ok. 10 minut), a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek konserwowy (lub świeży, lekko zblanszowany).
  3. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Musi się tylko lekko zrumienić, nie zbrązowieć.
  4. Całość przelej do naczynia z fasolką i zasyp bułką tartą oraz przyprawami.
  5. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub poprzez lekkie potrząsanie naczyniem.
  6. Jeśli chcesz, aby twoja pieczona fasolka szparagowa przypominała zapiekankę, dodaj ok. 250 (może nawet 300) g tartego sera. 
  7. Jeśli ma to być lekkie danie, wystarczy ok. 150 g sera.
  8. Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut.
  9. Gotową pieczoną fasolkę udekoruj świeżymi ziołami.

Czytaj także:
Zapiekanki z fasolki szparagowej
Jak zamrozić fasolkę szparagową
Czy fasolka szparagowa ma wysoki indeks glikemiczny

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA