Wiele osób ze względów religijnych rezygnuje w piątek z jedzenia mięsa, a na obiad serwują ryby lub dania w pełni wegetariańskie bądź wegańskie. Jeśli szukasz odmiany i chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym pomysłem na piątkowy obiad, zobacz te przepisy.
Spis treści:
Co na obiad w piątek: pasta Alfredo
Sos Alfredo to bardzo prosta i szybka propozycja na dodatek do makaronu. Przygotujesz go z dwóch lub trzech składników (w zależności od przepisu) i możesz uzupełnić o wybrane dodatki. Pasta Alfredo świetnie smakuje ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami oraz w wersji mięsnej - ze smażonym kurczakiem. Jeśli jednak chcesz zrobić prawdziwe włoskie danie, przygotuj ten sos serowy do makaronu i podaj bez żadnych dodatków.
Składniki:
- makaron fettuccine (długie, wąskie wstążki),
- 60 g masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ok. 50 ml wody,
- parmezan (taka sama waga, co makaronu),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj oliwę, wodę oraz sól i pieprz.
- Kiedy tłuszcze się połączą z wodą, dodaj parmezan i od razu zacznij energicznie mieszać.
- Na małym ogniu podgrzewaj, aż cały parmezan się rozpuści i powstanie kremowy, gładki sos.
- Dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze.
- Jeśli masz ochotę na dodatki, użyj świeżych pomidorków koktajlowych, listków bazylii lub podsmażonych na maśle pieczarek.
Wskazówka: możesz także pokusić się o przygotowanie domowego makaronu fettuccine, wymieszaj wówczas ze sobą 100 g mąki typ 00 (zamiennie 550), 100 g semoliny (zamiennie kaszy manny) oraz dwa jajka i sól. Zagnieć miękkie, gładkie ciasto, rozwałkuj, a następnie zwiń w rulon i potnij w poprzek na cienkie wstążki. Ugotuj krótko w mocno osolonej wodzie.
fot. Co na obiad w piątek: pasta Alfredo/Adobe Stock, elnariz
Wege leczo na obiad w piątek
Dobrym pomysłem jest zmodyfikowanie tradycyjnych mięsnych przepisów i przygotowanie ich wege alternatywę. Doskonale nadaje się do tego leczo. To pyszne danie jednogarnkowe idealnie komponuje się z ryżem, makaronem oraz podpieczonymi grzankami.
Składniki:
- spora cukinia,
- po 2 papryki żółte i czerwone,
- 300 g pieczarek,
- puszka kukurydzy,
- cebula,
- czosnek,
- pomidory z puszki,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- słodka papryka,
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie),
- świeże listki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
- Cukinię umyj, obierz, jeśli chcesz, a następnie pokrój na ćwiartki. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj pieczarki, a po kilku minutach paprykę. Podsmaż kilka minut.
- Następnie dodaj cukinię oraz czosnek, całość zamieszaj i podsmaż ok. 5 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Przykryj i duś ok. 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dodaj przecier i smaż jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Dodaj kukurydzę i dopraw, jeśli jest potrzeba.
- Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z ryżem lub makaronem.
fot. Co na obiad w piątek: leczo warzywne/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Co na obiad w piątek: pizza
Nie ma lepszego pomysłu na obiad, niż domowa pizza. Przygotujesz ją wbrew pozorom bardzo szybko. Składniki możesz dobrać wedle uznania, ale najlepiej sprawdzi się klasyka - sos pomidorowy, ser oraz pieczarki. Możesz wykorzystać także kukurydzę i pomidorki koktajlowe.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- po 125 ml ciepłego mleka i wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli i cukru.
- 100 g przecieru pomidorowego,
- po łyżce bazylii i oregano (lub 2 łyżki gotowej przyprawy do pizzy),
- sól i pieprz,
- 200 g tartego sera żółtego,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na pizzę, zaczynając od rozczynu. Do dużej miski wkrusz drożdże. Następnie zalej je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem oraz wodą. Lekko wymieszaj, a następnie dodaj 4 łyżki mąki, przesiewając je do miski na sitku.
- Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj cukier i sól.
- Gotowy rozczyn przelej do miski z mąką, dodaj oliwę, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj i ponownie odstaw jeszcze na ok. 10 minut.
- Następnie rozwałkuj je na cienki krążek lub prostokąt, pokryj przecierem pomidorowym wymieszanym z przyprawami.
- Jeśli chcesz wykorzystać ulubione dodatki, posyp pizzę 1/3 sera teraz, a pozostałą częścią dopiero po dodatkach. Jeśli chcesz przygotować klasyczną margheritę, od razu wyłóż cały ser.
- Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Na koniec udekoruj listkami bazylii.
- Wskazówka: zamiast tartego żółtego sera możesz wykorzystać tartą mozzarellę.
fot. Co na obiad w piątek: pizza margherita/Adobe Stock, kiboka
Co na obiad w piątek: ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane to idealnie sycący i pyszny pomysł na wege obiad. W wersji mięsnej możesz nadziać je farszem z mięsa mielonego, ale na piątek polecamy opcję "na zielono" - ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- kilka dużych ziemniaków,
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- 200 g sera żółtego (tartego).
Sposób przygotowania:
- Śmietana musi mieć temperaturę pokojową.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie zdejmuj skórki. Przekrój je na pół, a następnie wydrąż środek. Polej ziemniaki oliwą, posyp solą i wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 15-20 minut. Muszą być miękkie i lekko zarumienione.
- W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a następnie podsmaż szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Następnie dodaj wydrążony miąższ ziemniaczany i podsmaż całość, aż ziemniaki się zrumienią.
- Dodaj przyprawy oraz śmietanę. Wymieszaj i przełóż do wstępnie podpieczonych ziemniaków.
- Posyp serem i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
fot. Co na obiad w piątek: ziemniaki faszerowane/Adobe Stock, azurita
Zobacz także inne pomysły na obiad w piątek: