Składniki:
- 2 golonki wieprzowe,
- 1 duża marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- 1 główka czosnku,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- goździki,
- 4 łyżki soli,
- 4 łyżki musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1/4 szklanki piwa.
Przygotowanie:
Idealna golonka pieczona powinna mieć chrupiącą skórkę i idealnie wypieczone, rozpływające się w ustach mięso. Cały jej sekret tkwi w odpowiednim zamarynowaniu: przed upieczeniem trzymaj golonkę przez nawet 48 godzin w lodówce. Dzięki temu będzie idealnie krucha i soczysta.
Golonka pieczona nie wymaga dużo pracy, ale trochę trzeba się na nią naczekać. Zacznij więc przygotowania nawet 2 dni wcześniej. Wtedy dopiero podasz idealny obiad z nią w roli głównej. Podaj do niej np. kluski śląskie i surówkę z białej kapusty. Jak przygotować pieczoną golonkę?
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plastry. Pokrój w plastry cebulę, główkę czosnku przekrój na pół. Wszystkie warzywa przełóż do garnka.
- Dodaj do garnka wybrane przyprawy oraz sól. Zalej 1,5 l zimnej wody i dokładnie mieszaj tak długo, aż sól całkowicie się rozpuści.
- Zanurz golonki wieprzowe w marynacie. Owiń garnek folią i włóż go do lodówki na dwie doby.
- Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, zalej wodą i dodaj te same przyprawy. Nie wylewaj marynaty! Będzie ci jeszcze potrzebna do zrobienia bejcy.
- Gotuj golonki na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Gdy golonki będą już ugotowane, wyjmij je z wody i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Przygotuj bejcę: musztardę, miód, piwo oraz 5 łyżek marynaty i dokładnie wymieszaj. Polej bejcą golonki.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopi. Golonki piecz przez około 2,5 godziny – aż będą zrumienione i chrupkie z wierzchu.
Golonki pieczone podawaj koniecznie z pysznymi ziemniakami z piekarnika i odświeżającą surówką. Świetnie sprawdzi się w tej roli surówka z pora lub selera naciowego.
Więcej przepisów na dania z wieprzowiną:
Żeberka w miodzie i chili
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem
Polędwiczki w sosie musztardowym
Szynka pieczona