Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti, cena 3 zł,
- 5-6 filetów anchois (pół puszki), cena 2,50 zł,
- 2 ząbki czosnku, cena ok. 50 gr,
- natka pietruszki, cena ok. 2 zł,
- 50 ml soku z cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 łyżki bułki tartej,
- kilka orzeszków pinii (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Włosi wiedzą co to prostota! Spaghetti smażone na oliwie razem z filetami anchois i bułką tartą to jeden z najbardziej znanych włoskich przepisów na makaron. Jest tani i prosty w przygotowaniu. To doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być al dente!
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż bułkę tartą na złoto. Zdejmij z patelni i przełóż do miseczki.
- Wlej na patelnię resztę oliwy, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i drobno posiekane filety anchois.
- Dorzuć makaron i wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
- Makaron podawaj posypany natką pietruszki. Możesz dodać również na wierzch kilka orzeszków pinii.
Więcej pomysłów na pyszne obiady:
Parmigiana z bakłażanem - przepis na włoski obiad
Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego z boczkiem
Przepis na spaghetti z pesto z jarmużu
Przepis na chrupiące skrzydełka kurczaka