Co zrobić z żółtek? fot. Adobe Stock

Co zrobić z żółtek? Mamy na to 42 przepisy

Co zrobić z żółtek, które zostały po innych wypiekach? Możesz m.in. wykorzystać je do tarty na słodko lub słono lub do kremu do włoskiego tiramisu.
Weronika Kwaśniak / 06.04.2020 11:19
Co zrobić z żółtek? fot. Adobe Stock

Co zrobić z żółtek, które zostały po przygotowaniu pysznej bezy? A może wyczarowałaś w swojej kuchni inny wypiek, który zakładał użycie samych białek jaj? Żółtka nie będą bezużyteczne, na pewno nie muszą się marnować.

Przepisy na wykorzystanie żółtek

Istnieje wiele przepisów, które przewidują wykorzystanie wyłącznie żółtek jaj. Najprostszym i podstawowym jest kogel mogel - deser, który każda z nas pamięta z dzieciństwa. To nic innego jak ucierane żółtka z cukrem. 

Żółtka można wykorzystać jako pyszny krem zabaglione (spolszczone zabajone) albo kultowy deser creme brulee. Dzięki nim przygotujemy również ciasto francuskie, różnego rodzaju sufleciki, a także krem do tiramisu.

Żółtka to także podstawa ciasta kruchego, które wykorzystujemy do tart na słono - z warzywami, łososiem i różnymi serami albo słodko - z masą budyniową i owocami. 

Przepis na pyszną tartę z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 3 żółtka,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
  2. Wyrób ciasto dłońmi. 
  3. Ciasto uformuj w kulę i owiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  5. Schłodzonym ciastem wylep formę. 
  6. Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch lub fasolę, aby tarta nie urosła.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  8. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mrożony szpinak i podsmażaj, aż woda odparuje. Dodaj posiekany czosnek, pieprz i sól. Podsmaż jeszcze około 1 minuty.
  9. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.
  10. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj do szpinaku.
  11. Na upieczony spod wylej farsz. 
  12. Zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

Przepisy na dania z wykorzystaniem żółtek:

Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na smakowitą tartę ze śliwkami i orzechami!
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową: wykwintny wypiek o niezwykłym smaku!
Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie
Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie
Tarta z pomidorami i kurczakiem to smakowity hit!
Odwracana tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Odwracana tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy wypiek na jesienne dni: oto odwracana tarta z jabłkami!
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Najprostszy deser świata? Oto szybka tarta z malinami!
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna tarta serowa z morelami to esencja letniego smaku!
Tarta z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna tarta: nie tylko dla miłośników fasolki szparagowej!
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj też m. in. cebulę i ser żółty!
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Pyszne ciasto z serkiem mascarpone i z ajerkoniakiem... Spróbuj!
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie
Przygotuj zamiast typowej szarlotki!
Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis
Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis
Do tarty z gruszkami możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te w syropie. Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, dodaj mleczną!
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów laskowych.
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie, wanilia, maliny i cytrynowy posmak!
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Efektowne ciasto przekładane!
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Ten przysmak to obowiązkowy punkt karnawału!
Rurki toffi
Rurki toffi
Coś słodkiego dla wielbicieli tradycyjnych rurek z kremem!
Tiramisu
Tiramisu
Skosztuj rozpływającego się w ustach przysmaku! To deser tradycyjnie jadany we Włoszech na drugie śniadanie.
Paszteciki z grzybami - przepis
Paszteciki z grzybami - przepis
Paszteciki królowej Marii to wykwintne danie z grzybami, które w prosty sposób przygotujesz w domu!
Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem
Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem
Zamiast żółtka można dodać łyżkę posiekanego lub zmiksowanego ugotowanego mięsa
Tiramisu w kieliszku
Tiramisu w kieliszku
Smakowite tiramisu przygotujesz z dobre jakości serka mascarpone
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée to francuski krem waniliowy. Jest pyszny - sprawdź przepis!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)