Składniki:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 25 dag serka mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru Amaretto
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- naturalne kakao
Przygotowanie:
- Żółtka z cukrem przełóż do miski, wlej 3 łyżki likieru Amaretto. Ubijaj na parze około 20 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie lekko przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę. Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej kawą wymieszana z pozostałym likierem Amaretto. Przykryj biszkopty kremem i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem kremowego tiramisu w kieliszku oprósz je kakao.