Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
- 20 dag masła
- 1 kg maki pszennej tortowej
- szklanka cukru
- 10 żółtek
- 10 dag drożdży
- 3/4 l mleka
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
- konfitura różana lub dżem
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tradycyjne pączki z różą!
- Przygotuj rozczyn: szklankę mąki, drożdże i 1/3 szklanki cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka lekko posól, odczekaj 10-15 minut.
- Do mąki dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, rozczyn, żółtka, spirytus lub ocet.
- Pozostałe mleko podgrzej z masłem, wystudź i dodaj do ciasta.
- Wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkuj i wycinaj małą szklaneczką krążki ciasta.
- Nadziewaj konfiturą i formuj małe pączki.
- Ułóż na posypanej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu, odstaw do wyrośnięcia.
- Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron.