Tradycyjne pączki z różą - przepis składniki i przygotowanie

Smak dzieciństwa!
Weronika Kwaśniak / 14.01.2016 06:01
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjne pączki z różą - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
  • 20 dag masła
  • 1 kg maki pszennej tortowej
  • szklanka cukru
  • 10 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 l mleka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • konfitura różana lub dżem
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tradycyjne pączki z różą!

  1. Przygotuj rozczyn: szklankę mąki, drożdże i 1/3 szklanki cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka lekko posól, odczekaj 10-15 minut.
  4. Do mąki dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, rozczyn, żółtka, spirytus lub ocet.
  5. Pozostałe mleko podgrzej z masłem, wystudź i dodaj do ciasta.
  6. Wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkuj i wycinaj małą szklaneczką krążki ciasta.
  8. Nadziewaj konfiturą i formuj małe pączki.
  9. Ułóż na posypanej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu, odstaw do wyrośnięcia.
  10. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA