Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- mały kieliszek koniaku lub amaretto
- olej do głębokiego smażenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka maku
- 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na faworki z miodem i makiem!
- Mąkę posiekaj z masłem.
- Dodaj żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę i alkohol.
- Zagnieć jednolite ciasto.
- Wybijaj je wałkiem przez około 5 minut, aż zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza.
- Zawiń w folię, włóż na 20 minut do lodówki.
- Podsypując mąką ciasto, cienko rozwałkuj.
- Karbowanym radełkiem wykrawaj z niego paski, nacinaj je w środku i formuj faworki.
- Faworki kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor.
- Osącz z nadmiaru tłuszczu, polej miodem, posyp makiem i rodzynkami.