Tarta z jabłkami: przepis z budyniem, rodzynkami lub karmelem

tarta z jabłkami i karmelem fot. Adobe Stock
Tarta z jabłkami w mistrzowskim wykonaniu to kruchy spód i aromatyczne dodatki. Nie żałuj cynamonu, a całość wzbogać rodzynkami lub żurawiną!
Weronika Kwaśniak / 26.09.2019 13:49
tarta z jabłkami i karmelem fot. Adobe Stock

Ten deser przyrządzany na bazie słodkich lub lekko kwaśnych odmian ciekawie komponuje się z kremowym budyniem, śmietaną, karmelem lub kremem czekoladowym.

Na skróty:

Tarta klasycznie pieczona na kruchym cieście może być również serwowana na gotowych płatach ciasta francuskiego. Sprawdź nasze propozycje - tartę z jabłkami i karmelem, a także wersję z budyniem oraz z rodzynkami!

Tarta z jabłkami i karmelem

Składniki:

  • 10 dag masła,
  • 20 dag mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • jajko,
  • odrobina soli,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 80 dag jabłek (najlepiej kwaśnych),
  • cynamon,
  • 10 dag cukru,
  • 2 łyżki soku jabłkowego,
  • łyżka masła,
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło posiekaj na kosteczki. Dodaj je do przesianej mąki.
  2. Dodaj cukier puder, sól oraz roztrzepane jajko.
  3. Wszystko razem zagnieć na gładką masę.
  4. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Przykryj placek papierem do pieczenia i połóż coś obciążającego - np. groch lub fasolę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Podpiekaj przez 10 minut.
  8. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój i skrop odrobiną soku z cytryny. Posyp cynamonem.
  9. Wyjmij spód tarty z piekarnika, rozłóż na nim jabłka i natłuść odrobiną masła. Piecz przez kolejne 25 minut.
  10. W tym czasie w rondelku przygotuj karmel - cukier roztop na maleńkim ogniu (uważaj, aby nie przypalić!). Dodaj sok jabłkowy i podgotuj, cały czas mieszając. Poczekaj, aż sos osiągnie wygląd karmelu.
  11. Ciasto polej karmelem, zwiększ temperaturę pieczenia do 220 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut. Twoja tarta z jabłkami i karmelem gotowa!

Tarta z jabłkami i rodzynkami

tarta z jabłkami

fot. Adobe Stock

Składniki:

  • 10 dag masła,
  • 20 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • jajko,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 80 dag jabłek,
  • rodzynki (ilość według uznania),
  • cynamon,
  • dodatkowa odrobina masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło posiekaj. Dodaj je do mąki. Dodaj cukier puder, sól oraz roztrzepane jajko.
  2. Zagnieć na gładkie ciasto.
  3. Z ciasta ulep kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki (lub 30 minut do lodówki).
  4.  Wyjętym z zamrażarki ciastem wylep natłuszczoną formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem.
  5. Przykryj je papierem do pieczenia i połóż na nim np. groch lub fasolę.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
  7. Jabłka obierz, pokrój i posyp cynamonem.
  8. Wyjmij tartę z piekarnika, usuń obciążenie i papier.
  9. Na cieście rozłóż jabłka i natłuść odrobiną masła. Piecz przez kolejne 20-25 minut.
  10. 5 minut przed końcem pieczenia dołóż rodzynki i jeszcze trochę cynamonu. Ciasto z jabłkami gotowe!

Tarta z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej 40 g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 500 ml mleka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • 80 dag jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • cynamon (ilość według uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż ciasto francuskie na formę do tarty, wysmarowaną wcześniej tłuszczem
  2. Podpiekaj spód przez 15 minut..
  3. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka.
  4. Połowę mleka wlej do miski. Dodaj budyń.
  5. Dodaj mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  6. Pozostałą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj.
  7. Do gotującego się mleka wlej mieszankę z miski, gotuj cały czas mieszając. Masa powinna osiągnąć konsystencję budyniu.
  8. Gotową masę zdejmij z ognia, dodaj masło i zamieszaj.
  9. Przełóż na podpieczony spód. W budyniu umieść pokrojone jabłka.
  10. Całość posyp cukrem i cynamonem.
  11. Piecz jeszcze 15-20 minut, aż jabłka będą zarumienione. Twoja tarta z jabłkami i budyniem gotowa!

Zobacz też:
Nie wiesz, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami? Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy! Masz jabłek pod dostatkiem? Zobacz, jak zrobić racuchy bez drożdży!
 

Redakcja poleca

REKLAMA