Ten deser przyrządzany na bazie słodkich lub lekko kwaśnych odmian ciekawie komponuje się z kremowym budyniem, śmietaną, karmelem lub kremem czekoladowym.
Na skróty:
Tarta klasycznie pieczona na kruchym cieście może być również serwowana na gotowych płatach ciasta francuskiego. Sprawdź nasze propozycje - tartę z jabłkami i karmelem, a także wersję z budyniem oraz z rodzynkami!
Tarta z jabłkami i karmelem
Składniki:
- 10 dag masła,
- 20 dag mąki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- odrobina soli,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- 80 dag jabłek (najlepiej kwaśnych),
- cynamon,
- 10 dag cukru,
- 2 łyżki soku jabłkowego,
- łyżka masła,
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj na kosteczki. Dodaj je do przesianej mąki.
- Dodaj cukier puder, sól oraz roztrzepane jajko.
- Wszystko razem zagnieć na gładką masę.
- Z ciasta uformuj kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Przykryj placek papierem do pieczenia i połóż coś obciążającego - np. groch lub fasolę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Podpiekaj przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój i skrop odrobiną soku z cytryny. Posyp cynamonem.
- Wyjmij spód tarty z piekarnika, rozłóż na nim jabłka i natłuść odrobiną masła. Piecz przez kolejne 25 minut.
- W tym czasie w rondelku przygotuj karmel - cukier roztop na maleńkim ogniu (uważaj, aby nie przypalić!). Dodaj sok jabłkowy i podgotuj, cały czas mieszając. Poczekaj, aż sos osiągnie wygląd karmelu.
- Ciasto polej karmelem, zwiększ temperaturę pieczenia do 220 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut. Twoja tarta z jabłkami i karmelem gotowa!
Tarta z jabłkami i rodzynkami
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 10 dag masła,
- 20 dag mąki,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- 80 dag jabłek,
- rodzynki (ilość według uznania),
- cynamon,
- dodatkowa odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj. Dodaj je do mąki. Dodaj cukier puder, sól oraz roztrzepane jajko.
- Zagnieć na gładkie ciasto.
- Z ciasta ulep kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki (lub 30 minut do lodówki).
- Wyjętym z zamrażarki ciastem wylep natłuszczoną formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem.
- Przykryj je papierem do pieczenia i połóż na nim np. groch lub fasolę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
- Jabłka obierz, pokrój i posyp cynamonem.
- Wyjmij tartę z piekarnika, usuń obciążenie i papier.
- Na cieście rozłóż jabłka i natłuść odrobiną masła. Piecz przez kolejne 20-25 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia dołóż rodzynki i jeszcze trochę cynamonu. Ciasto z jabłkami gotowe!
Tarta z jabłkami i budyniem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej 40 g),
- 4 łyżki cukru,
- 500 ml mleka,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- 80 dag jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- cynamon (ilość według uznania).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż ciasto francuskie na formę do tarty, wysmarowaną wcześniej tłuszczem
- Podpiekaj spód przez 15 minut..
- W międzyczasie obierz i pokrój jabłka.
- Połowę mleka wlej do miski. Dodaj budyń.
- Dodaj mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Pozostałą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj.
- Do gotującego się mleka wlej mieszankę z miski, gotuj cały czas mieszając. Masa powinna osiągnąć konsystencję budyniu.
- Gotową masę zdejmij z ognia, dodaj masło i zamieszaj.
- Przełóż na podpieczony spód. W budyniu umieść pokrojone jabłka.
- Całość posyp cukrem i cynamonem.
- Piecz jeszcze 15-20 minut, aż jabłka będą zarumienione. Twoja tarta z jabłkami i budyniem gotowa!
Zobacz też:
Nie wiesz, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami? Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy! Masz jabłek pod dostatkiem? Zobacz, jak zrobić racuchy bez drożdży!