Tarta z jabłkami 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Niezwykle słodka i owocowa - sprawdź przepisy na tartę z jabłkami

Tarta z jabłkami to niebanalny i niezwykle aromatyczny deser, który przypadnie do gustu każdemu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.07.2017 12:37
Tarta z jabłkami 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tarta z jabłkami przyrządzana na bazie słodkich lub lekko kwaśnych odmian ciekawie komponuje się z kremowym budyniem, śmietaną lub kremem czekoladowym. Klasycznie pieczona na kruchym cieście może być również serwowana na płatach ciasta francuskiego. Sprawdź nasze propozycje!

Tarta z jabłkami i budyniem

Oto składniki na tartę z jabłkami i budyniem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • mleko
  • 2 średnie jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • miód

Jak zrobić tartę z jabłkami i budyniem?

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  2. Układamy plastry ciasta francuskiego na formie do tarty. W międzyczasie gotujemy budynie w porcji mleka na jedno opakowanie.
  3. Wystudzamy całość i przelewamy tężejący budyń do formy. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Całość pieczemy przez 20 minut na złoty kolor. Studzimy i polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczypta mielonego cynamonu.
  5. Tak przygotowana tarta doskonale prezentuje się na letnich przyjęciach.

Tarta z jabłkami: przepis

Oto składniki na tartę z jabłkami i żurawiną:

  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • mascarpone

Jak zrobić tartę z jabłkami i żurawiną?

  1. Zagniatamy zimne masło razem z porcją mąki i formujemy zwartą kulę.
  2. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  3. Obieramy jabłka i kroimy na mniejsze plasterki. Posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.
  4. Wykładamy formę do tarty ciastem i pieczemy przez 20 minut do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po wystudzeniu wykładamy ubite mascarpone, plasterki jabłka i posypujemy suszoną żurawiną.

Tarta z jabłkami i rabarbarem

Oto składniki na tartę z jabłkami i rabarbarem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łodygi rabarbaru
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • posiekane orzechy włoskie
  • szczypta cynamonu
  • śmietanka kremówka

Jak zrobić tartę z jabłkami i rabarbarem?

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wykładamy opakowanie ciasta francuskiego na formę do tarty.
  2. W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałeczki. Obsypujemy cukrem i mielonym cynamonem.
  3. Siekamy drobno orzechy włoskie. Podprażamy na lekko rozgrzanej patelni.
  4. Dokładamy rabarbar z jabłkami i karmelizujemy przez 4-5 minut. Ciasto pieczemy przez 15 minut na złoty kolor, a następnie studzimy.
  5. Wykładamy ubitą śmietankę kremówkę, a następnie owoce i orzechy.

Zobacz też:
Nie wiesz, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami? Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy! Masz jabłek pod dostatkiem? Zobacz, jak zrobić racuchy bez drożdży!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)