Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół laski wanilii,
- 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Domowy budyń waniliowy ma konsystencję taką samą jak budyń z torebki. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, dlatego jest to zdrowsza wersja tego pysznego deseru. Jak zrobić budyń?
Na domowy budyń wybierz pełnotłuste mleko - budyń będzie smaczniejszy. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, mleko w przepisie na domowy budyń, możesz zastąpić napojem sojowym lub migdałowym.
Zobacz, jak zrobić budyń:
- Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem zeskrob nasionka.
- Pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną - możesz użyć trzepaczki lub miksera.
- Pozostałą część mleka zagotuj z wanilią, cukrem wanilinowym i masłem.
- Do gotującego się mleka powoli wlej mleko ze skrobią i cały czas mieszając, gotuj domowy budyń jeszcze przez minutę na wolnym gazie.
Gotowy domowy budyń rozlej do miseczek i podawaj tak, jak lubisz: z owocami i miętą, z cukrem lub bez dodatków.
Domowy budyń najlepiej smakuje na ciepło, dlatego nie czekaj aż zupełnie ostygnie.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.01.2021
Zobacz inne przepisy na desery:
Szyszki z ryżu preparowanego
Domowy przepis na galaretkę
Domowa nutella - klasyczna, wegańska i z awokado