Budyń domowy - przepis na szybki deser

Domowy budyń waniliowy przygotujesz z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, wanilii i cukru wanilinowego. Na domowy budyń wybierz mleko 3,2%.
/ 28.01.2021 11:57
DRUKUJ PRZEPIS
Budyń domowy - przepis na szybki deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół laski wanilii,
  • 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżka masła.
Przygotowanie:

Domowy budyń waniliowy ma konsystencję taką samą jak budyń z torebki. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, dlatego jest to zdrowsza wersja tego pysznego deseru.

Na domowy budyń wybierz pełnotłuste mleko - budyń będzie smaczniejszy. Jeśli jesteś weganką, mleko w przepisie na domowy budyń, możesz zastąpić napojem sojowym lub migdałowym.

Zobacz, jak zrobić domowy budyń:

  1. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem zeskrob nasionka.
  2. Pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną - możesz użyć trzepaczki lub miksera.
  3. Pozostałą część mleka zagotuj z wanilią, cukrem wanilinowym i masłem.
  4. Do gotującego się mleka powoli wlej mleko ze skrobią i cały czas mieszając, gotuj domowy budyń jeszcze przez minutę na wolnym gazie.

Gotowy domowy budyń rozlej do miseczek i podawaj tak, jak lubisz: z owocami i miętą, z cukrem lub bez dodatków.

Domowy budyń najlepiej smakuje na ciepło, dlatego nie czekaj aż zupełnie ostygnie.

Zobacz inne przepisy na desery:
Szyszki z ryżu preparowanego
Domowy przepis na galaretkę
Domowa nutella - klasyczna, wegańska i z awokado

DRUKUJ PRZEPIS