Poziom trudności:
średni
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- 15 dag sera brie
- 15 dag borowików (ew. pieczarek)
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 5 dag masła
- płaska łyżka mąki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- żółtko
- sól i pieprz
Przygotowanie:
-
Pierś kurczaka pokrój na kawałki. Grzyby pokrój i usmaż na połowie masła. Podlej winem i duś, aż sok odparuje. Na reszcie masła przesmaż mąkę, wlej bulion, śmietanę, dodaj ser, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj żółtko. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej nieco wina. Do sosu wrzuć pieczarki i mięso, podgrzej, ale nie gotuj.
[CMS_PAGE_BREAK]
-
Z ciasta wykrój 12 krążków o średnicy 10 cm. W 8 krążkach wykrój środki szklanką o średnicy 4 cm. Na pełnych krążkach ułóż dwa z wykrojonym środkiem. Piecz paszteciki 25 min w temp. 220 stopni na złoty kolor. Ciepłe napełnij gorącym farszem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Podawaj z białym winem.