Składniki:
- 10 dag obranych mieszanych warzyw (np. marchwi, ziemniaków, kalarepki, selera)
- łyżka kaszki kukurydzianej
- płaska mała łyżeczka masła
- szklanka wody
- łyżeczka posiekanego koperku
- żółtko
- szczypta cukru
- sól morska
Przygotowanie:
- Obrane warzywa dokładnie umyj, zetrzyj na tarce, włóż do wrzątku i ugotuj do miękkości (około 20 minut). Po ugotowaniu zmiksuj. Dodaj rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody kaszkę kukurydzianą i mieszając zagotuj. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut, aż kaszka się rozklei. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
- Dodaj żółtko i zagotuj mieszając. Dopraw do smaku odrobiną cukru i soli. Dodaj masło i posyp posiekanym drobno koperkiem.