Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki
- 17 dag masła
- 2 duże żółtka
- zimna woda
Obłożenie:
- ok. 15 małych twardych jabłek
- 18 dag masła
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę jabłkową!
- Z mąki, masła, soli, żółtek i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Schłodź.
- Jabłka umyj, obierz.
- Każde przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne.
- Na patelni o wysokich brzegach i średnicy 25 cm, którą można wstawić do pieca, rozpuść masło, wsyp cukier, przesmaż.
- Partiami obsmaż jabłka.
- Jabłka ułóż ciasno na patelni, przykryj rozwałkowanym ciastem.
- Boki ciasta podwiń.
- Piecz 35 min w 220°C.
- Wyłóż na talerz jabłkami do góry.