Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 jajka
Krem z mango:
- puree z 2 dojrzałych mango
- 10 dag cukru
- sok z cytryny
- 4 żółtka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartaletki z mango!
- Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto.
- Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm.
- Wytnij kółka, wylep nimi foremki na tartaletki.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wyjmij i wystudź.
- Puree z mango podgrzej.
- Dodaj cukier, sok z cytryny, żółtka.
- Podgrzewaj, mieszając. Nie zagotuj.
- Mąkę rozrób z łyżką wody, wlej do puree, wymieszaj.
- Podgrzej, dodaj masło, wymieszaj, żeby się rozpuściło. Schłodź.
- Tartaletki napełnij budyniem z mango.
- Wierzch udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie bezą.