Tarta na słono fot. Adobe Stock

Tarta na słono - 17 najlepszych przepisów

Tarta na słono to pyszne, kruche, maślane ciasto i intensywnie doprawiony farsz na bazie dowolnych, ulubionych składników - warzyw, mięsa, ryb czy serów.
Weronika Kwaśniak / 23.03.2020 15:25
Tarta na słono fot. Adobe Stock

Tarta na słono to doskonałe rozwiązanie na pyszny obiad lub ciepłą kolacjęSpód tarty najczęściej jest wykonany z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz to kwestia indywidualnych upodobań - popularne są zarówno te z warzywami (np. tarta ze szparagami lub tarta z cukinią), jak i te z mięsem (np. tarta z kurczakiem i papryką lub tarta brokułowa z kurczakiem), a także inne tarty na słono (np. tarta z grzybami lub tarta cebulowo-serowa).

Tartę można komponować właściwie dowolnie - to doskonały pomysł na tzw. „porządkowanie" lodówki - możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatasz ciasto, przygotowujesz farsz, pieczesz przez 30 minut i gotowe!

Tarta na słono - najlepsze dodatki

Najlepiej sprawdzają się wyraziste w smaku warzywa takie jak por, pieczarki czy cebula oraz te, które mają „więcej treści" - ziemniak, cukinia, bakłażan czy pomidory. Warto wybierać je sezonowo.

Doskonałym dodatkiem są mięsa - kurczak, kiełbasa np. chorizo, szynka np. parmeńska i ryby - prym zdecydowanie wiedzie łosoś.

Nieodzownym elementem tarty jest sos, który spaja ze sobą wszystkie smaki. Najpopularniejszym jest sos beszamelowy lub ten na bazie śmietany. Tartę warto wykończyć serem, który zaostrzy smak i nada wyjątkowego aromatu. W tej roli doskonale sprawdzają się sery pleśniowe. 

Jeśli chciałabyś zaserwować tartę jako deser, sprawdź nasze przepisy na tarty na słodko.

Więcej przepisów na tartę na słono:

Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem może być sycącym daniem głównym albo efektowną przekąską - wszystko zależy od tego, na jakie kawałki ją pokroisz.
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj też m. in. cebulę i ser żółty!
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!
Tarta z porem - przepis
Tarta z porem - przepis
Mąka pełnoziarnista użyta do tarty, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To samo zdrowie!
Tarta serowa - przepis
Tarta serowa - przepis
Ostudzoną tartę serową można ozdobić polewą czekoladową lub bakaliami. Możesz również użyć do tego celu kliku listków mięty.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/02.06.2017 10:56
Mam ochotę wypróbować każdy przepis, wyglądają bardzo smacznie:) Sama jestem wielką fanką tarty z truskawellą i świeżymi truskawkami. Już zrobiłam pierwszą w tym sezonie :)