Tartę wytrawną można komponować właściwie dowolnie - to doskonały pomysł na tzw. „porządkowanie" lodówki - możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatasz ciasto, przygotowujesz farsz, pieczesz przez 30 minut i gotowe!
Spis treści:
- Ciasto na tartę: uniwersalny przepis
- Tarta wytrawna z grzybami
- Tarta na słono z szynką
- Tarta na słono: najlepsze dodatki
Ciasto na tartę: uniwersalny przepis
Najlepszy spód na tartę wytrawną zrobisz z kruchego ciasta. Podstawowy przepis to tylko kilka składników. Gotowe ciasto musisz podpiec w piekarniku, zanim położysz do środka wybrany farsz. Dzięki temu możesz mieć pewność, że wszystko będzie idealnie upieczone.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki,
- 125 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- łyżeczka soli,
- 50 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Siekaj przez chwilę, aż stworzy się coś na kształt kruszonki.
- Dodaj żółtko, sól oraz wodę. Od razu szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto zagnieć na kształt kulki, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj wybrany farsz i nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przenieś do foremki na tartę. Obciąż specjalnymi kulkami lub papierem do pieczenia i dobrze wyszorowanymi kamykami.
- Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto musi się dobrze zarumienić.
- Po wyjęciu z pieca dodaj farsz i ponownie zapiecz jeszcze przez 10 minut.
Tarta na słono: pomysły na farsz
Tarta na słono to doskonałe rozwiązanie na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej jest wykonany z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz to kwestia indywidualnych upodobań - popularne są zarówno te z warzywami (np. tarta ze szparagami lub tarta z cukinią), jak i te z mięsem (np. tarta z kurczakiem i papryką lub tarta brokułowa z kurczakiem), a także inne tarty na słono (np. tarta z grzybami lub tarta cebulowo-serowa).
Tarta wytrawna z grzybami
Grzyby to idealny dodatek do tart wytrawnych. Świetnie sprawdzą się np. kurki lub klasyczne prawdziwki. Dodaj także świeże zioła, masę jajeczną oraz pokaźną ilość żółtego sera. Możesz wykorzystać klasyczny ser żółty (np. goudę) albo grana padano. Pamiętaj, aby dobrze oczyścić kurki z pozostałości ziemi i piasku.
Składniki:
- 250 g kurek,
- cebula,
- 250 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 100 g sera żółtego,
- łyżka masła,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj i wstępnie podpiecz ciasto na tartę.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę oraz ok. 20 g sera żółtego. Wszystko połącz z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj dokładnie oczyszczone i pokrojone kurki, podsmaż całość przez kilka minut.
- Grzyby dodaj do jajecznej masy i wymieszaj.
- Przelej na ciasto i posyp pozostałym serem. Dodaj świeży tymianek i wstaw do piekarnika na 10 minut.
fot. Tarta na słono z kurkami/Adobe Stock, kasia2003
Tarta na słono z szynką
Tarta z szynką i warzywami idealnie sprawdzi się jako szybki obiad z niczego. Wystarczy, że złapiesz to, co akurat masz w lodówce i dodasz wędlinę. W ten sposób możesz zrobić także przekąski na imprezę - wystarczy, że zamiast dużej formy na tartę weźmiesz kokilki lub tartaletki.
Składniki:
- 200 g szynki,
- ok. 3-4 cm białej części pora,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- 200 ml śmietany 30%,
- 150 g sera żółtego,
- 80 ml mleka,
- sól i pieprz,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto, podpiecz je i lekko wystudź.
- Szynkę pokrój w kostkę, a pora na cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj jajko, mleko, śmietanę oraz przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko musi połączyć się w kremowy sos.
- Do masy dodaj szynkę i pora, ponownie wymieszaj i przelej całość na ciasto.
- Posyp serem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
fot. Tarta wytrawna z szynką/Adobe Stock, babsi_w
Tarta na słono: najlepsze dodatki
Najlepiej sprawdzają się wyraziste w smaku warzywa takie jak por, pieczarki czy cebula oraz te, które mają „więcej treści" - ziemniak, cukinia, bakłażan czy pomidory. Warto wybierać je sezonowo.
Doskonałym dodatkiem są mięsa - kurczak, kiełbasa np. chorizo, szynka np. parmeńska i ryby - prym zdecydowanie wiedzie łosoś.
Nieodzownym elementem tarty jest sos, który spaja ze sobą wszystkie smaki. Najpopularniejszym jest sos beszamelowy lub ten na bazie śmietany. Tartę warto wykończyć serem, który zaostrzy smak i nada wyjątkowego aromatu. W tej roli doskonale sprawdzają się sery pleśniowe.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2020.
Więcej przepisów na tartę na słono: