Spis treści:
Tarta ze śliwkami i budyniem
Składniki:
- 10 śliwek węgierek,
- ekstrakt waniliowy,
- szklanka mleka,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie umyj i przepołów. Wyciągnij pestki.
- Następnie przygotuj kruche ciasto z mąki, masła, jajek i cukru.
- Wyłóż formę do tarty ciastem i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj budyń. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie nałóż na upieczony spód budyń i wyłóż na wierzch śliwki. Piecz kolejne 15 minut.
- Odstaw do schłodzenia.
fot. Adobe Stock
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- 10 łyżek mąki,
- 8-10 śliwek renklod,
- ¼ szklanki cukru,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- pół kostki masła.
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie myjemy i przepoławiamy. Usuwamy z wnętrza pestki. Przygotowujemy kruche ciasto na bazie mąki, cukru i masła.
- Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Następnie wykładamy kolejno śliwki i kładziemy na wierzch kruszonkę.
- Zapiekamy kolejne 15 minut.
- Wystudzone ciasto ze śliwkami oprósz cukrem pudrem.
Tarta ze śliwkami i mascarpone
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- 15 śliwek średniej wielkości,
- ¾ szklanki cukru,
- sok z cytryny,
- ekstrakt waniliowy,
- pół opakowania mascarpone,
- opakowanie śmietanki kremówki.
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie umyj i wydrąż z nich pestki. Na tortownicę lub formę do tarty wyłóż ciasto francuskie.
- Następnie podpraż śliwki z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
- Wyłóż na ciasto francuskie i zapiecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
- W misce ubij śmietanę kremówkę z mascarpone i wyłóż na wierzch ciasta.
- Tak przygotowana tarta smakuje najlepiej prosto z lodówki.
Zobacz też:
Pomysły na tartę z malinami Przepisy na tartę z jabłkami