tarta śliwkowa fot. Adobe Stock

Tarta ze śliwkami - ciasto z budyniem, kruszonką lub mascarpone.

Tarta ze śliwkami to smaczne ciasto z owocami, którego nie może zabraknąć latem. Zrobisz je na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego.
Sylwia Kazimierczuk / 16.09.2019 15:36
tarta śliwkowa fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Tarta ze śliwkami i budyniem
  2. Z kruszonką
  3. Z mascarpone

Tarta ze śliwkami i budyniem

Składniki:

  • 10 śliwek węgierek,
  • ekstrakt waniliowy,
  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i przepołów. Wyciągnij pestki.
  2. Następnie przygotuj kruche ciasto z mąki, masła, jajek i cukru.
  3. Wyłóż formę do tarty ciastem i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  4. W międzyczasie ugotuj budyń. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Następnie nałóż na upieczony spód budyń i wyłóż na wierzch śliwki. Piecz kolejne 15 minut.
  6. Odstaw do schłodzenia.

Tarta ze śliwkami przepis
fot. Adobe Stock

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 10 łyżek mąki,
  • 8-10 śliwek renklod,
  • ¼ szklanki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • pół kostki masła.

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie myjemy i przepoławiamy. Usuwamy z wnętrza pestki. Przygotowujemy kruche ciasto na bazie mąki, cukru i masła.
  2. Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  3. Następnie wykładamy kolejno śliwki i kładziemy na wierzch kruszonkę.
  4. Zapiekamy kolejne 15 minut.
  5. Wystudzone ciasto ze śliwkami oprósz cukrem pudrem.

Tarta ze śliwkami i mascarpone

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 15 śliwek średniej wielkości,
  • ¾ szklanki cukru,
  • sok z cytryny,
  • ekstrakt waniliowy,
  • pół opakowania mascarpone,
  • opakowanie śmietanki kremówki.

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i wydrąż z nich pestki. Na tortownicę lub formę do tarty wyłóż ciasto francuskie.
  2. Następnie podpraż śliwki z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
  3. Wyłóż na ciasto francuskie i zapiecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  4. W misce ubij śmietanę kremówkę z mascarpone i wyłóż na wierzch ciasta.
  5. Tak przygotowana tarta smakuje najlepiej prosto z lodówki.

Zobacz też:
Pomysły na tartę z malinami Przepisy na tartę z jabłkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)