Poziom trudności:
średni
Składniki:
Beza:
- 4 białka
- 30 dag miałkiego cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Krem i dekoracja:
- 3/4 l mleka
- laska wanilii
- starta skórka z 3 cytryn
- 9 żółtek
- 10 dag cukru
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 6 łyżek miękkiego masła
- pół ananasa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort bezowy z ananasem!
- Białka ubij na sztywno, nadal ubijając wsypuj cukier.
- Po kilku minutach dodaj sok z cytryny.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy 16 cm, wyłóż masę bezową.
- Piecz 15 minut w 150°C. Potem obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 2,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Mleko zagotuj z wyskrobanymi ziarnami wanilii i skórką z cytryny.
- Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę.
- Mieszając, wlewaj do żółtek 1/3 gorącego mleka.
- Płyn przelej do reszty mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło, wystudź.
- Masę wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem, kremem przełóż blaty.