Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie

Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Weronika Kwaśniak / 15.05.2015 05:01
DRUKUJ PRZEPIS
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Beza:


  • 4 białka
  • 30 dag miałkiego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem i dekoracja:


  • 3/4 l mleka
  • laska wanilii
  • starta skórka z 3 cytryn
  • 9 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • pół ananasa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort bezowy z ananasem!

  1. Białka ubij na sztywno, nadal ubijając wsypuj cukier.
  2. Po kilku minutach dodaj sok z cytryny.
  3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy 16 cm, wyłóż masę bezową.
  5. Piecz 15 minut w 150°C. Potem obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 2,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  6. Mleko zagotuj z wyskrobanymi ziarnami wanilii i skórką z cytryny.
  7. Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę.
  8. Mieszając, wlewaj do żółtek 1/3 gorącego mleka.
  9. Płyn przelej do reszty mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. 
  10. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wystudź.
  11. Masę wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem, kremem przełóż blaty.

Zobacz inne przepisy na torty:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA