Idealne ciasto z mirabelkami możesz przygotować na wiele sposobów. Te małe, lekko kwaśne odmiany śliwek to idealny dodatek do serników na ciepło i zimno, a także klasycznych ciast oraz tart. Zobacz, co można zrobić z mirabelek i podaj słoneczne wakacje na deserowym talerzyku!
Spis treści:
Ciasto z mirabelkami w klasycznym wydaniu
Puszyste i wilgotne w środku – tak wygląda idealne klasyczne ciasto z mirabelkami.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej typ 450,
- 240 g drobnego cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 120 ml oleju lub rozpuszczonego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400 g mirabelek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do dużej miski. Miej w zapasie jeszcze trochę mąki.
- Jajka wbij do mniejszej miski, dodaj cukier zwykły i wanilinowy, a następnie wszystko razem zmiksuj na gładki krem. Gotowa masa musi być puszysta i jasnożółta.
- Cały czas miksując na niewielkich obrotach, dodawaj olej lub masło cienką stróżką.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając delikatnie silikonową lub drewnianą szpatułką. Jeśli będziesz to robić zbyt intensywnie, masa opadnie.
- Gotowe ciasto wyłóż do formy, jednak zostaw mniej więcej 2 łyżki masy w misce.
- Mirabelki umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń pestki. Możesz obtoczyć je lekko w mące.
- Następnie rozłóż je równo na wierzchu ciasta i polej pozostałą masą. Całość włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
- Piecz ciasto z mirabelkami ok. godziny (do suchego patyczka).
fot. Ciasto z mirabelkami/Adobe Stock, Elena
Ciasto z mirabelkami: sernik na czekoladowym spodzie
Sernik to pyszne ciasto, które smakuje niemal wszystkim. W połączeniu z mirabelkami zyska orzeźwiający, letni charakter.
Składniki na spód:
- 70 g masła,
- 60 g gorzkiej czekolady lub kakao,
- 50 g cukru,
- jajko,
- 40 g mąki pszennej.
Składniki na sernik:
- kilogram twarogu na sernik,
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 400 g cukru,
- 5 jajek,
- 90 ml śmietanki 30%,
- 400 g mirabelek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
- Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej (jeśli używasz kakao, pomiń ten krok).
- Następnie ostudź, a masło utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera.
- W osobnej misce ubij jajko w taki sposób, aby zmieniło się w puszystą masę.
- Ostudzoną czekoladę lub kakao dodaj do masła (jeśli używasz kakao, masła może być nieco więcej, niż w przepisie, ok. 100 g), a następnie połącz z jajkiem i przesianą mąką.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni).
- Piecz ok. 10 minut, aż na wierzchu pojawi się lekka skorupka, a następnie wyjmij z piekarnika i wystudź
- Przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do miski i zmiksuj dokładnie z miękkim masłem. Oba składniki muszą się bardzo dokładnie połączyć. Jeśli masz maszynkę do mielenia, użyj jej.
- Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz całość zmiksuj na małych obrotach.
- Stopniowo dodaj cukier, cały czas miksując, a następnie wbijaj po jednym jajku.
- Na koniec dodaj śmietankę i jeszcze raz całość zmiksuj. Gotowa masa ma być kremowa i gładka.
- Mirabelki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Obtocz owoce lekko w mące, a następnie wyłóż je na podpieczony spód sernika.
- Następnie do formy wlej masę serową i całość włóż do piekarnika (180 stopni).
- Po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę na 120 stopni i piecz ok. 1.5 godziny.
- Studź sernik z mirabelkami przy otwartych drzwiczkach.
fot. Ciasto z mirabelkami: sernik/Adobe Stock, Maria Brzostowska
Ciasto z mirabelkami: tarta
Tarta to kolejny pomysł na szybkie i łatwe ciasto z mirabelkami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 80 g cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki miodu,
- 400 g mirabelek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier oraz pokrojone w kostkę masło.
- Chwilę siekaj nożem, aż powstanie kruszonka, a następnie dodaj żółtka i wyrób ciasto. Musi być gładkie, ale kruche.
- Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj delikatnie ciasto na gładki okrąg i przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nakłuj widelcem spód i dociąż go ziarnami fasoli. Możesz też użyć specjalnego porcelanowego groszku albo kulek ceramicznych.
- Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika (200 stopni) na 15 minut.
- Mirabelki umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń pestki.
- Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, a następnie ułóż mirabelki. Polej je z wierzchu miodem i wstaw z powrotem do piekarnika.
- Piecz pół godziny. Podawaj tartę z mirabelkami z cukrem pudrem lub bez dodatków.
fot. Ciasto z mirabelkami: tarta/Adobe Stock, Philipimage
Czytaj także:
Dlaczego warto jeść mirabelki
Przetwory z mirabelek
Kompot z mirabelek