Co zrobić z żółtek, które zostały po przygotowaniu pysznej bezy albo innych wypieków z dodatkiem samych białek? Żółtka nie muszą się zmarnować, możesz zrobić z nich pyszne desery lub dania na słono.
Spis treści:
- Co zrobić z żółtek jaj?
- Przepis na tartę z łososiem
- Przepis na kogel-mogel
- Przepis na prawdziwy budyń z żółtek
Co zrobić z żółtek jaj?
Istnieje wiele przepisów, które przewidują wykorzystanie wyłącznie żółtek jaj, podobnie jak tych z samymi białkami. Najprostszym i podstawowym jest kogel-mogel, czyli pyszny deser, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. To nic innego jak ucierane żółtka z cukrem.
Żółtka można wykorzystać jako pyszny krem zabajone albo kultowy deser creme brulee. Dzięki nim przygotujemy również ciasto francuskie, różnego rodzaju sufleciki, a także krem do tiramisu.
Żółtka to także podstawa ciasta kruchego, które wykorzystujemy do tart na słono - z warzywami, łososiem i różnymi serami albo słodko - z masą budyniową i owocami.
fot. Co zrobić z żółtek po bezie/Adobe Stock, weyo
Co zrobić z żółtek: tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta ze szpinakiem to pyszny pomysł na obiad lub sycącą kolację. Sprawdzi się też jako drugie śniadanie, zarówno na ciepło, jak i zimno. Żółtka wykorzystasz do przygotowania pysznego, kremowego farszu szpinakowego.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- łyżeczka soli,
- odrobina cukru,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka,
- 200 g łososia wędzonego,
- 400 g szpinaku mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
- Wyrób ciasto dłońmi.
- Ciasto uformuj w kulę i owiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Schłodzonym ciastem wylep formę.
- Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch lub fasolę, aby tarta nie urosła.
- Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj mrożony szpinak i podsmażaj, aż woda odparuje. Dodaj posiekany czosnek, pieprz i sól. Podsmaż jeszcze około 1 minuty.
- Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj do szpinaku.
- Na upieczony spod wylej farsz.
- Zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.
fot. Co zrobić z żółtek: przepis na tartę ze szpinakiem/Adobe Stock, Kevin
Co zrobić z żółtek: kogel-mogel
Tradycyjny kogel-mogel to żółtka ucierane z cukrem. Możesz wzbogacić ten przepis o kakao, a także ulubione dodatki - siekane orzechy, kawałki czekolady czy bakalie. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości jajka ze sprawdzonych źródeł i dobrze sparzyć je przed przygotowaniem deseru.
Składniki:
- 2 żółtka,
- 3 płaskie łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Po sparzeniu jajek żółtka oddziel od białek i wrzuć do miski. Zacznij ucierać trzepaczką lub na wolnych obrotach miksera.
- Podczas ucierania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując lub mieszając trzepaczką.
- Ucieranie powinno trwać kilkanaście minut.
- Kogel-mogel jest gotowy do podania od razu.
fot. Co zrobić z żółtek: kogel-mogel/Adobe Stock, nastyakamysheva
Co zrobić z żółtek: prawdziwy budyń
Dzisiaj najczęściej, kiedy chcesz przygotować budyń, sięgasz po ten w proszku. Jednak oryginalny, babciny przepis to pyszna mieszanka mleka, mąki oraz żółtek. W ten sposób możesz przygotować prawdziwy budyń o dowolnym smaku - wanilowym, czekoladowym, karmelowym owocowym.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- płaska łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Z mleka odlej ok. 150 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem zwykłym i wanilinowym.
- W odlanym mleku wymieszaj żółtka oraz mąkę. Staraj się, aby nie było grudek.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do rondelka jajeczną mieszankę, zmniejsz ogień i zacznij energicznie mieszać, aż całość się połączy.
- Pogotuj chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał, a pod koniec dodaj masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
fot. Co zrobić z żółtek: budyń/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.04.2020.
Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie żółtek: