Co zrobić z żółtek po bezie lub innym gotowaniu? Oto kilka ciekawych pomysłów na dania z żółtkami lub z samych żółtek

co zrobić z żółtek fot. Adobe Stock, New Africa
Co zrobić z żółtek, które zostały po bezie czy innych wypiekach? Możesz m.in. wykorzystać je do przygotowania tarty na słodko lub słono. Z żółtek przygotujesz też pyszny kogel-mogel ze starego babcinego przepisu lub prawdziwy budyń waniliowy lub czekoladowy. Zobacz, co przygotować z żółtek, które zostały z gotowania.
Weronika Kwaśniak / 21.02.2024 15:49
co zrobić z żółtek fot. Adobe Stock, New Africa

Co zrobić z żółtek, które zostały po przygotowaniu pysznej bezy albo innych wypieków z dodatkiem samych białek? Żółtka nie muszą się zmarnować, możesz zrobić z nich pyszne desery lub dania na słono.

Spis treści:

  1. Co zrobić z żółtek jaj?
  2. Przepis na tartę z łososiem
  3. Przepis na kogel-mogel
  4. Przepis na prawdziwy budyń z żółtek

Co zrobić z żółtek jaj?

Istnieje wiele przepisów, które przewidują wykorzystanie wyłącznie żółtek jaj, podobnie jak tych z samymi białkami. Najprostszym i podstawowym jest kogel-mogel, czyli pyszny deser, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. To nic innego jak ucierane żółtka z cukrem.

Żółtka można wykorzystać jako pyszny krem zabajone albo kultowy deser creme brulee. Dzięki nim przygotujemy również ciasto francuskie, różnego rodzaju sufleciki, a także krem do tiramisu.

Żółtka to także podstawa ciasta kruchego, które wykorzystujemy do tart na słono - z warzywami, łososiem i różnymi serami albo słodko - z masą budyniową i owocami. 

co zrobić z żółtek po bezie

fot. Co zrobić z żółtek po bezie/Adobe Stock, weyo

Co zrobić z żółtek: tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem to pyszny pomysł na obiad lub sycącą kolację. Sprawdzi się też jako drugie śniadanie, zarówno na ciepło, jak i zimno. Żółtka wykorzystasz do przygotowania pysznego, kremowego farszu szpinakowego.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 3 żółtka,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
  2. Wyrób ciasto dłońmi. 
  3. Ciasto uformuj w kulę i owiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  5. Schłodzonym ciastem wylep formę. 
  6. Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch lub fasolę, aby tarta nie urosła.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  8. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mrożony szpinak i podsmażaj, aż woda odparuje. Dodaj posiekany czosnek, pieprz i sól. Podsmaż jeszcze około 1 minuty.
  9. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.
  10. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj do szpinaku.
  11. Na upieczony spod wylej farsz. 
  12. Zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

co zrobic z zoltek jaj

fot. Co zrobić z żółtek: przepis na tartę ze szpinakiem/Adobe Stock, Kevin

Co zrobić z żółtek: kogel-mogel

Tradycyjny kogel-mogel to żółtka ucierane z cukrem. Możesz wzbogacić ten przepis o kakao, a także ulubione dodatki - siekane orzechy, kawałki czekolady czy bakalie. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości jajka ze sprawdzonych źródeł i dobrze sparzyć je przed przygotowaniem deseru.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 3 płaskie łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Po sparzeniu jajek żółtka oddziel od białek i wrzuć do miski. Zacznij ucierać trzepaczką lub na wolnych obrotach miksera.
  2. Podczas ucierania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując lub mieszając trzepaczką.
  3. Ucieranie powinno trwać kilkanaście minut.
  4. Kogel-mogel jest gotowy do podania od razu.

co można zrobić z żółtek kogel mogel

fot. Co zrobić z żółtek: kogel-mogel/Adobe Stock, nastyakamysheva

Co zrobić z żółtek: prawdziwy budyń

Dzisiaj najczęściej, kiedy chcesz przygotować budyń, sięgasz po ten w proszku. Jednak oryginalny, babciny przepis to pyszna mieszanka mleka, mąki oraz żółtek. W ten sposób możesz przygotować prawdziwy budyń o dowolnym smaku - wanilowym, czekoladowym, karmelowym owocowym.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • płaska łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka odlej ok. 150 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  2. W odlanym mleku wymieszaj żółtka oraz mąkę. Staraj się, aby nie było grudek.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do rondelka jajeczną mieszankę, zmniejsz ogień i zacznij energicznie mieszać, aż całość się połączy.
  4. Pogotuj chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał, a pod koniec dodaj masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

co zrobic z zoltek budyń

fot. Co zrobić z żółtek: budyń/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.04.2020.

Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie żółtek:

Sernik, tarta, a może klasyczny placek? 3 przepisy na ciasto z mirabelkami
Sernik, tarta, a może klasyczny placek? 3 przepisy na ciasto z mirabelkami
Szukasz przepisu na ciasto z mirabelkami? Wypróbuj klasyczny, puszysty i wilgotny placek, kremowy sernik albo idealnie słodko-kwaśną tartę. Wypieki z owocami zawsze świetnie zdobią stoły i sprawdzają się na rodzinnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi, a także pasują do popołudniowej kawy.
Tarta z jabłkami: przepis z budyniem, rodzynkami lub karmelem
Tarta z jabłkami: przepis z budyniem, rodzynkami lub karmelem
Tarta z jabłkami w mistrzowskim wykonaniu to kruchy spód i aromatyczne dodatki. Nie żałuj cynamonu, a całość wzbogać rodzynkami lub żurawiną!
Tarta ze śliwkami - ciasto z budyniem, kruszonką lub mascarpone.
Tarta ze śliwkami - ciasto z budyniem, kruszonką lub mascarpone.
Tarta ze śliwkami to smaczne ciasto z owocami, którego nie może zabraknąć latem. Zrobisz je na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego.
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na smakowitą tartę ze śliwkami i orzechami!
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową: wykwintny wypiek o niezwykłym smaku!
Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie
Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie
Tarta z pomidorami i kurczakiem to smakowity hit!
Odwracana tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Odwracana tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy wypiek na jesienne dni: oto odwracana tarta z jabłkami!
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Najprostszy deser świata? Oto szybka tarta z malinami!
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna tarta serowa z morelami to esencja letniego smaku!
Tarta z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna tarta: nie tylko dla miłośników fasolki szparagowej!
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj też m. in. cebulę i ser żółty!
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie
Przygotuj zamiast typowej szarlotki!
Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis
Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis
Do tarty z gruszkami możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te w syropie. Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, dodaj mleczną!
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów laskowych.
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie, wanilia, maliny i cytrynowy posmak!
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Efektowne ciasto przekładane!
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na faworki - przepis, składniki i przygotowanie
Ten przysmak to obowiązkowy punkt karnawału!
Rurki toffi
Rurki toffi
Coś słodkiego dla wielbicieli tradycyjnych rurek z kremem!
Tiramisu
Tiramisu
Skosztuj rozpływającego się w ustach przysmaku! To deser tradycyjnie jadany we Włoszech na drugie śniadanie.
Paszteciki z grzybami - przepis
Paszteciki z grzybami - przepis
Paszteciki królowej Marii to wykwintne danie z grzybami, które w prosty sposób przygotujesz w domu!
Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem
Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem
Zamiast żółtka można dodać łyżkę posiekanego lub zmiksowanego ugotowanego mięsa
Tiramisu w kieliszku
Tiramisu w kieliszku
Smakowite tiramisu przygotujesz z dobre jakości serka mascarpone
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée to francuski krem waniliowy. Jest pyszny - sprawdź przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA