Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy będzie wspaniałą alternatywą dla słodkości w zimowe dni

DRUKUJ PRZEPIS
Dżem czereśniowy
A. Rogalski
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na 4 słoiki dżemu czereśniowego po 250 ml:

  • 50 dag ciemnych czereśni
  • 50 dag twardego agrestu
  • 40 dag cukru
  • 100 ml wody
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Owoce umyj, osącz. Agrest odszypułkuj, czereśnie wydryluj.
  2. Agrest zmiel w maszynce. Dodaj cukier i wodę, zagotuj.
  3. Dodaj czereśnie, gotuj na małym ogniu ok. 15 min, odstaw.
  4. Następnego dnia dżem gotuj na małym ogniu często mieszając. Jest gotowy, gdy krzepnie na talerzyku.
  5. Gorący dżemu czereśniowy nałóż do wyparzonych słoików. Zamknij, odwróć, ustaw na pokrywkach, wystudź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)