
Składniki:
- 3 szklanki świeżych liści pokrzywy,
- 3-4 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 - 1,2 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- listki laurowe,
- ziele angielskie,
- łyżka masła,
- średnia cebula,
- sól, pieprz,
- majeranek.
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a pokrzywę opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Ziemniaki obierz lub wyszoruj i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę albo piórka. Podsmaż na maśle w garnku z grubym dnem, a kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażaj jeszcze chwilę, a następnie zalej bulionem.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Pod koniec dodaj posiekane liście pokrzywy, zamieszaj całość i gotuj jeszcze kilka minut.
fot. Zupa z pokrzywy przepis/Adobe Stock, skyfotostock
Czy zupa z pokrzywy jest zdrowa?
Zupa z pokrzywy to wspaniałe źródło witamin i minerałów. Pokrzywa zawiera w sobie między innymi duże ilości wapnia, magnezu, krzemu oraz witaminy A oraz E. To także cenne źródło witaminy C.
Dodatkowo pokrzywa, dzięki swoim właściwościom, pozytywnie wpływa na pracę nerek i całego układu moczowego. Oczywiście ciężkie zaburzenia i niewydolność jest przeciwwskazaniem do jedzenia pokrzywy lub wskazaniem do sięgania po nią bardzo rzadko.
Zabielana zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy świetnie smakuje w wersji podstawowej, ale możesz ją także zabielić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Jeśli dodasz też odrobinę soku z cytryny, danie zyska niepowtarzalny, orzeźwiający smak - idealny na wiosnę i lato!
Zupa z pokrzywy z dodatkiem śmietany świetnie nadaje się do zblendowania. W ten sposób możesz przygotować pyszną zupę krem, która będzie stanowić doskonałą propozycję na pierwsze danie czy lekki lunch.
fot. Zabielana zupa z pokrzywy/Adobe Stock, svehlik
Czytaj także:
Pokrzywa na włosy
Nalewka z pokrzywy
Sok z pokrzywy