Pyszna zupa z pokrzywy – zdrowy i prawie darmowy, lekki posiłek na lato

Zupa z pokrzywy to nieoczywisty pomysł na wykorzystanie tego pysznego zioła. W smaku przypomina nieco zupę szczawiową. Możesz zabielić ją śmietana albo zblendować na gładki krem. Świetnie smakuje z ugotowanymi jajkami, przygotowana na wędzonce i warzywnym bulionie. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę z pokrzywy.
/ 16.06.2023 05:18
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszna zupa z pokrzywy – zdrowy i prawie darmowy, lekki posiłek na lato fot. Adobe Stock, sandraz
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki świeżych liści pokrzywy,
  • 3-4 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 - 1,2 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • łyżka masła,
  • średnia cebula,
  • sól, pieprz,
  • majeranek.
Przygotowanie:
  1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a pokrzywę opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Ziemniaki obierz lub wyszoruj i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę albo piórka. Podsmaż na maśle w garnku z grubym dnem, a kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażaj jeszcze chwilę, a następnie zalej bulionem.
  4. Dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  5. Pod koniec dodaj posiekane liście pokrzywy, zamieszaj całość i gotuj jeszcze kilka minut.

zupa z pokrzywy przepisy

fot. Zupa z pokrzywy przepis/Adobe Stock, skyfotostock

Czy zupa z pokrzywy jest zdrowa?

Zupa z pokrzywy to wspaniałe źródło witamin i minerałów. Pokrzywa zawiera w sobie między innymi duże ilości wapnia, magnezu, krzemu oraz witaminy A oraz E. To także cenne źródło witaminy C.

Dodatkowo pokrzywa, dzięki swoim właściwościom, pozytywnie wpływa na pracę nerek i całego układu moczowego. Oczywiście ciężkie zaburzenia i niewydolność jest przeciwwskazaniem do jedzenia pokrzywy lub wskazaniem do sięgania po nią bardzo rzadko.

Zabielana zupa z pokrzywy

Zupa z pokrzywy świetnie smakuje w wersji podstawowej, ale możesz ją także zabielić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Jeśli dodasz też odrobinę soku z cytryny, danie zyska niepowtarzalny, orzeźwiający smak - idealny na wiosnę i lato!

Zupa z pokrzywy z dodatkiem śmietany świetnie nadaje się do zblendowania. W ten sposób możesz przygotować pyszną zupę krem, która będzie stanowić doskonałą propozycję na pierwsze danie czy lekki lunch.

zupa z pokrzywy

fot. Zabielana zupa z pokrzywy/Adobe Stock, svehlik

Czytaj także:
Pokrzywa na włosy
Nalewka z pokrzywy
Sok z pokrzywy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA