Pyszne placuszki z truskawkami świetnie smakują w połączeniu z gorącą kawą czy gęstym i aromatycznym kakao. Możesz połączyć je ze świeżymi truskawkami, a także miodem, kremowymi sosami czekoladowymi lub waniliowymi, a także płatkami migdałów.
Spis treści:
- Placuszki z truskawkami na mleku
- Placuszki z truskawkami na jogurcie
- Twarogowe placuszki z truskawkami BLW
Placuszki z truskawkami na mleku
Placuszki na mleku są lekkie i puszyste, a w smaku przypominają nieco grubsze naleśniki. Truskawki możesz wyłożyć na wierzch albo pokroić na drobno lub blendować i wymieszać z ciastem. W ten sposób powstaną ciekawe, jasnoróżowe placuszki, idealne np. na szybkie śniadanie do szkoły.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 220 g mąki pszennej,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka oleju lub rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 150 g truskawek,
- łyżka miodu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce (mąkę możesz przesiać).
- Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko oraz masło lub olej. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach).
- Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Odstaw na 5-7 minut.
- W tym czasie mocno rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Jeśli masz dobrej jakości sprzęt, możesz smażyć placuszki na suchej patelni.
- Placuszki wykładaj na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony.
- Na koniec udekoruj pokrojonymi truskawkami oraz miodem.
fot. Placuszki z truskawkami na mleku/Adobe Stock, istetiana
Placuszki z truskawkami na jogurcie
Pyszne placuszki z truskawkami możesz przygotować także na bazie jogurtu. Idealnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie, kiedy nie masz pomysłu ani zbyt dużo czasu. Będą świetnie smakować oprószone cukrem pudrem i polane niewielką ilością miodu lub sosu waniliowego.
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 150 g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka oraz wrzuć jogurt. Dodaj olej i całość wymieszaj trzepaczką albo zmiksuj.
- Dodaj oba cukry, sól oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
- Do masy przesiej mąkę i wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój w kawałki.
- Porcje masy wykładaj na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż ok. kilka minut z każdej strony.
- Gotowe placuszki udekoruj truskawkami i cukrem pudrem.
fot. Placuszki jogurtowe z truskawkami/Adobe Stock, katekrsk
Twarogowe placuszki z truskawkami BLW
Metoda BLW, czyli "bobas lubi wybór" to sposób rozszerzanie diety malucha w taki sposób, aby samodzielnie mogło wybrać, na co ma ochotę. Dzięki temu możesz zachęcić je do próbowania nowych smaków. Placuszki z truskawkami idealnie sprawdzą się jako śniadanie dla dziecka, pożywne i zdrowe.
Składniki:
- ok. 120 g mąki jaglanej,
- 100 g półtłustego twarogu,
- 200 ml mleka,
- jajko,
- 8-10 truskawek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz truskawek wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Truskawki umyj, osusz i połowę z nich pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do masy i wymieszaj.
- Smaż placuszki na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zrumienią się z każdej strony.
- Całość udekoruj pozostałymi truskawkami.
fot. Placuszki z truskawkami BLW/Adobe Stock, Olha Afanasieva
Czytaj także:
Uczulenie na truskawki
Ciasta z truskawkami
Koktajl z truskawkami