Gruszki można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się do zrobienia aromatycznych, jesienno-zimowych przetworów. Przygotuj większą ilość i zamknij je w słoikach, aby zatrzymać ten pyszny smak na wiele tygodni czy miesięcy. Oto przepisy siostry Anastazji na przetwory, które skradną twoje serce.
Spis treści:
- Dżem z gruszek siostry Anastazji
- Dżem z gruszek, aronii i jabłek siostry Anastazji
- Gruszki w zalewie siostry Anastazji
- Nalewka z gruszek siostry Anastazji
Dżem z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek to przede wszystkim dżemy i konfitury. Możesz przygotować je na wiele sposobów i wykorzystać jako dodatek do słodkich tostów czy deserów - gofrów, naleśników, owsianek, etc. Świetnie sprawdzą się także jako dekoracja ciast lub... dodatek do mięs.
Składniki:
- 2,5 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych,
- 400 g cukru,
- 250 ml wody,
- sok ze średniej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, aż całość się połączy i powstanie syrop.
- Dodaj gruszki i gotuj ok. 10-15 minut, aż owoce staną się szkliste i lekko rozpadną. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby gruszki nie przywierały do dna rondelka.
- Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj. Gotuj tak długo, aż gruszki całkowicie się rozpadną.
- Pod koniec dodaj sok z cytryny i opcjonalne małą szczyptę cynamonu.
- Gorący dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z gruszek siostry Anastazji: dżem z gruszek/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Dżem z gruszek, aronii i jabłek siostry Anastazji
Jeśli chcesz zrobić bardziej wyrazisty, kwaskowy w smaku dżem, dodaj do gruszek aronię oraz jabłka. Gruszki same w sobie są bardzo słodkie, dlatego możesz dodać do przetworów odrobinę kwaśnej nuty, aby to przełamać.
Składniki:
- 500 g obranych gruszek bez gniazd,
- 1 kg aronii,
- kilogram całych jabłek,
- 500 g cukru,
- sok z cytryny,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Aronię zalej wrzątkiem i zostaw w nim na ok. godzinę.
- Gruszki pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj, aż cukier dobrze się rozpuści.
- Następnie dodaj wszystkie owoce i, cały czas mieszając, gotuj ok. 15-20 minut na małym ogniu. Uważaj, aby owoce nie przywarły do rondelka ani nie "usmażyły się".
- Kiedy zmiękną i lekko się rozpadną, zdejmij z ognia i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
- Następnie ponownie zagotuj i dodaj sok z cytryny. Kiedy owoce w całości się rozpadną, a dżem stanie się gładki i gęsty, przelej go do słoików i zapasteryzuj.
- Dużą ilość słoików możesz zapasteryzować w zmywarce.
fot. Przetwory z gruszek: dżem s. Anastazji/Adobe Stock, sriba3
Gruszki w zalewie siostry Anastazji
Najpopularniejszym przepisem s. Anastazji na przetwory z gruszek jest przygotowanie ich w octowo-cukrowej zalewie. Sprawdzą się jako dodatek do deserów, dań mięsnych, a także sałatek czy szybkich przekąsek imprezowych na bazie ciasta francuskiego i sera pleśniowego.
Składniki:
- 1 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych,
- sok z dużej cytryny,
- 500 ml wody,
- 300 g cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka goździków,
- 500 ml octu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki wrzuć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Pozostaw na minimum pół godziny.
- W tym czasie przygotuj zalewę, gotując w rondelku wszystkie pozostałe składniki (bez octu).
- Gruszki wyjmij z wody, opłucz delikatnie, a następnie przełóż do rondelka z gotującą się zalewą.
- Dodaj ocet i gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie przełóż gruszki z zalewą do słoików i mocno zakręć, a następnie zapasteryzuj.
fot. Gruszki w zalewie s. Anastazji/Adobe Stock, altocumulus
Nalewka z gruszek siostry Anastazji
Nalewka gruszkowa ma mnóstwo witaminy C oraz ważnych składników odżywczych, a przy tym jest pyszna i doskonale pasuje do wielu potraw. Sprawdzi się też podczas spotkań z bliskimi.
Składniki:
- 2 kg gruszek bez skórki i gniazd,
- 800 g cukru,
- 800 ml spirytusu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub jedna laska wanilii,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Gruszki pokrój na drobne kawałki, a następnie przełóż do dużego słoika. Układaj gruszki warstwami, co chwilę przekładając je cukrem. Na koniec dodaj goździki oraz wanilię.
- Tak przygotowany słoik zakręć, lekko potrząśnij, a następnie ostaw na tydzień w chłodne, ciemne miejsce.
- Po tym czasie nalewkę zlej i wymieszaj gotowy płyn ze spirytusem. Rozlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Nalewka będzie gotowa po ok. 2-3 miesiącach.
fot. Nalewka z gruszek siostry Anastazji /Adobe Stock, 5ph
Zobacz więcej pomysłów na przepisy z gruszek: