Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji

przetwory z gruszek siostry anastazji fot. Adobe Stock, tyosya
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
/ 12.09.2023 05:53
przetwory z gruszek siostry anastazji fot. Adobe Stock, tyosya

Gruszki można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się do zrobienia aromatycznych, jesienno-zimowych przetworów. Przygotuj większą ilość i zamknij je w słoikach, aby zatrzymać ten pyszny smak na wiele tygodni czy miesięcy. Oto przepisy siostry Anastazji na przetwory, które skradną twoje serce.

Spis treści:

  1. Dżem z gruszek siostry Anastazji
  2. Dżem z gruszek, aronii i jabłek siostry Anastazji
  3. Gruszki w zalewie siostry Anastazji
  4. Nalewka z gruszek siostry Anastazji

Dżem z gruszek siostry Anastazji

Pyszne przetwory z gruszek to przede wszystkim dżemy i konfitury. Możesz przygotować je na wiele sposobów i wykorzystać jako dodatek do słodkich tostów czy deserów - gofrów, naleśników, owsianek, etc. Świetnie sprawdzą się także jako dekoracja ciast lub... dodatek do mięs.

Składniki:

  • 2,5 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych,
  • 400 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • sok ze średniej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, aż całość się połączy i powstanie syrop.
  2. Dodaj gruszki i gotuj ok. 10-15 minut, aż owoce staną się szkliste i lekko rozpadną. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby gruszki nie przywierały do dna rondelka.
  3. Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia ponownie zagotuj. Gotuj tak długo, aż gruszki całkowicie się rozpadną.
  5. Pod koniec dodaj sok z cytryny i opcjonalne małą szczyptę cynamonu.
  6. Gorący dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

dżem z gruszek siostry anastazji

fot. Przetwory z gruszek siostry Anastazji: dżem z gruszek/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Dżem z gruszek, aronii i jabłek siostry Anastazji

Jeśli chcesz zrobić bardziej wyrazisty, kwaskowy w smaku dżem, dodaj do gruszek aronię oraz jabłka. Gruszki same w sobie są bardzo słodkie, dlatego możesz dodać do przetworów odrobinę kwaśnej nuty, aby to przełamać.

Składniki:

  • 500 g obranych gruszek bez gniazd,
  • 1 kg aronii,
  • kilogram całych jabłek,
  • 500 g cukru,
  • sok z cytryny,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Aronię zalej wrzątkiem i zostaw w nim na ok. godzinę.
  2. Gruszki pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj, aż cukier dobrze się rozpuści.
  3. Następnie dodaj wszystkie owoce i, cały czas mieszając, gotuj ok. 15-20 minut na małym ogniu. Uważaj, aby owoce nie przywarły do rondelka ani nie "usmażyły się".
  4. Kiedy zmiękną i lekko się rozpadną, zdejmij z ognia i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
  5. Następnie ponownie zagotuj i dodaj sok z cytryny. Kiedy owoce w całości się rozpadną, a dżem stanie się gładki i gęsty, przelej go do słoików i zapasteryzuj.
  6. Dużą ilość słoików możesz zapasteryzować w zmywarce.

dżem z aronii, gruszek i jabłek siostry anastazji

fot. Przetwory z gruszek: dżem s. Anastazji/Adobe Stock, sriba3

Gruszki w zalewie siostry Anastazji

Najpopularniejszym przepisem s. Anastazji na przetwory z gruszek jest przygotowanie ich w octowo-cukrowej zalewie. Sprawdzą się jako dodatek do deserów, dań mięsnych, a także sałatek czy szybkich przekąsek imprezowych na bazie ciasta francuskiego i sera pleśniowego.

Składniki:

  • 1 kg obranych gruszek bez gniazd nasiennych,
  • sok z dużej cytryny,
  • 500 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kilka goździków,
  • 500 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki wrzuć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Pozostaw na minimum pół godziny.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę, gotując w rondelku wszystkie pozostałe składniki (bez octu).
  3. Gruszki wyjmij z wody, opłucz delikatnie, a następnie przełóż do rondelka z gotującą się zalewą.
  4. Dodaj ocet i gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie przełóż gruszki z zalewą do słoików i mocno zakręć, a następnie zapasteryzuj.

gruszki w zalewie siostry anastazji

fot. Gruszki w zalewie s. Anastazji/Adobe Stock, altocumulus

Nalewka z gruszek siostry Anastazji

Nalewka gruszkowa ma mnóstwo witaminy C oraz ważnych składników odżywczych, a przy tym jest pyszna i doskonale pasuje do wielu potraw. Sprawdzi się też podczas spotkań z bliskimi.

Składniki:

  • 2 kg gruszek bez skórki i gniazd,
  • 800 g cukru,
  • 800 ml spirytusu,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub jedna laska wanilii,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki pokrój na drobne kawałki, a następnie przełóż do dużego słoika. Układaj gruszki warstwami, co chwilę przekładając je cukrem. Na koniec dodaj goździki oraz wanilię.
  2. Tak przygotowany słoik zakręć, lekko potrząśnij, a następnie ostaw na tydzień w chłodne, ciemne miejsce.
  3. Po tym czasie nalewkę zlej i wymieszaj gotowy płyn ze spirytusem. Rozlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Nalewka będzie gotowa po ok. 2-3 miesiącach.

nalewka z gruszek siostry anastazji

fot. Nalewka z gruszek siostry Anastazji /Adobe Stock, 5ph

Zobacz więcej pomysłów na przepisy z gruszek:

Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, wypróbuj ten przepis na kiszone gruszki. Brzmi abstrakcyjnie, ale to fantastyczny dodatek do deserów, ale także składnik kompotów i bogactwo witamin oraz minerałów. To także probiotyczna bomba odżywcza! Zobacz, jak przygotować kiszone gruszki.
Szybkie ciasto z gruszkami na 5 sposobów
Szybkie ciasto z gruszkami na 5 sposobów
Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z gruszkami, postaw na przepisy na ciasta ucierane. Wykorzystaj olej lub masło, przygotuj kruszonkę lub zastąp ją cukrem pudrem. A jeśli masz w domu fanów czekoladowych smaków, dodaj do masy odrobinę kakao. Gruszka uwielbia takie połączenia.
Lekkie i orzeźwiające wino z gruszek: zobacz, jak je przygotować
Lekkie i orzeźwiające wino z gruszek: zobacz, jak je przygotować
Pyszne i aromatyczne wino z gruszek to świetny dodatek podczas rodzinnych przyjęć czy imprez ze znajomymi. Zrobienie go jest łatwe i nie potrzebujesz do tego wielu specjalnych narzędzi. Gruszki to dodatkowo źródło wielu cennych witamin i minerałów, a ich smak niezaprzeczalnie kojarzy się z końcówką lata i początkiem jesieni.
Dżem z gruszek z wanilią i cynamonem - przepis
Dżem z gruszek z wanilią i cynamonem - przepis
Przygotowanie dżemu z gruszek rozpocznij od zasypania owoców cukrem i odstawienia na około 8 godzin, aby gruszki puściły sok. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu.
Ciasto z gruszkami - z kremem, bezą lub kruszonką
Ciasto z gruszkami - z kremem, bezą lub kruszonką
Jesienny deser z owocami, który zrobisz w prosty sposób. Ciasto z gruszkami możesz przygotować na cieście kruchym lub ucieranym.
Jak upiec sernik z gruszkami? Zrób wypiek na kruchym cieście z mielonymi migdałami!
Jak upiec sernik z gruszkami? Zrób wypiek na kruchym cieście z mielonymi migdałami!
Ten sernik będzie wspaniałym i udanym podsumowaniem każdego podwieczorku i przyjęcia.
Jak zrobić dżem gruszkowy? Bazowy przepis oraz wersja z orzechami lub winem!
Jak zrobić dżem gruszkowy? Bazowy przepis oraz wersja z orzechami lub winem!
Możesz go zrobić bez dodatków, albo wzbogacić o orzechy lub czerwone wino. W każdej odsłonie jest pyszny!

Redakcja poleca

REKLAMA