Nalewki na spirytusie fot. Adobe Stock

Nalewki na spirytusie - 43 przepisy na pyszne nalewki

Nalewki na spirytusie możesz przygotować z całej gamy owoców. Świetnie sprawdzą się maliny, jeżyny, truskawki czy aronia. Nalewki na spirytusie możesz dosłodzić zarówno cukrem, jak i ulubionym miodem.
Małgorzata Machnicka / 21.07.2020 17:10
Nalewki na spirytusie fot. Adobe Stock

Nalewki na spirytusie zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Nalewka ziołowa, korzenna, owocowa, miodowa czy z kwiatów – wszystkie z nich posiadają lecznicze i smakowe właściwości. Oto nasz kompletny przewodnik po nalewkach na spirytusie.

Jak przygotować nalewkę na spirytusie?

Dobór mocy spirytusu

Pierwszą i najważniejszą zasadą przygotowywania nalewki na spirytusie jest użycie produktu najwyższej jakości oraz dobór mocy spirytusu. Głównym wyznacznikiem w tym wypadku jest smak i rodzaj nalewki, jaka chcemy wytworzyć. I tak, aby powstały:

  • nalewki wytrawne zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu,
  • nalewki słodkie (szczególnie te z syropem owocowym) ok. 70%.

Jak przygotować owoce do nalewki?

W zależności od tego, jaką nalewkę chcemy zrobić, musimy wcześniej przygotować do niej składniki. Dotyczy to szczególnie nalewek owocowych – wiśniowych czy śliwkowych. Jeśli decydujemy się na nie, powinniśmy wcześniej pozbyć się pestek (możemy je pozostawić w maksymalnie 20% owoców). Jest to dosyć ważna czynność, gdyż większość z nich zawiera cyjanowodór (tzw. pruski kwas), który powoduje bóle głowy i nudności.

Pestki pozostawiają w nalewce ciekawy, orzechowy posmak, jednak aby go uzyskać, możemy użyć także gorzkich migdałów lub kilku pestek z moreli czy brzoskwini. Proces maceracji dla nalewek zrobionych z owoców z pestkami jest krótszy niż dla tych bez pestek, o czym też warto pamiętać.

domowe nalewki na spirytusie
fot. Adobe Stock

Dlaczego nalewki na spirytusie są zdrowe?

Nalewki na bazie spirytusu i sezonowych owoców są znane ze swoich właściwości leczniczych. W zależności od użytych owoców oraz dodatków różnią się zastosowaniem w domowych kuracjach.

Najczęściej przygotowywane nalewki:

Nalewka na spirytusie z aronii – stosowana jest w obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz walce z nieprawidłowym poziomem złego cholesterolu. Znana jest również z właściwości wzmacniających ostrość widzenia.

Nalewka na spirytusie z malin – to nieodzowne remedium na przeziębienie, powszechnie przygotowywane na miodzie. Wzmacnia organizm podczas zimy i sezonu grypowego. Dodatkowo łagodzi bóle miesiączkowe i stany zapalne.

Nalewka na spirytusie z czarnego bzu – stosowana najczęściej w przypadkach zatwardzenia oraz ogólnych problemów z wypróżnianiem. Stosując go, oczyszczasz organizm z toksyn. Nalewka działa przeciwbólowo oraz rozkurczowo.

Nalewka na spirytusie z winogron – spożycie tych owoców wpływa na pozbycie się wolnych rodników. Zawierają spore ilości przeciwutleniaczy oraz zahamowują rozwój komórek rakowych. Zwłaszcza te nalewki, które są przygotowywane z czerwonych odmian.

Nalewka na spirytusie z jeżyn – wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Poprawia stan skóry, na której pojawiają się stany zapalne. Spora zawartość witaminy C pozwala również na lepsze wchłanianie witaminy K.

Planujesz remont domu? Najlepsze promocje znajdziesz na stronie Leroy Merlin promocje

Nalewka na spirytusie z cytryn – stosowana najczęściej w przypadku przewlekłych przeziębień – dobrze zestawić ją z imbirem oraz pieprzem, co wzmocni jej działanie. To znana recepta na przejedzenie oraz problemy trawienne. Należy starannie wyparzyć skórkę z cytryny przed dodaniem jej do trunku.

Nalewka na spirytusie z sosny – to recepta na kaszel oraz chrypkę. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych gardła oraz ułatwia przełykanie podczas obrzęków. Pomaga w zapaleniu oskrzeli oraz przewlekłych przeziębieniach. Pomocny jest również syrop z sosny, który możesz przechowywać przez dłuższy czas.

Nalewka na spirytusie bursztynowa – bursztyn zalany spirytusem wcierany w skronie pozwala na złagodzenie bólu migrenowego.  Dodatkowo wspomaga tarczycę oraz chore gardło. Bóle mięśniowe i stawów zniwelujemy stosując regularne wcierki połączone z masażem okolic zapalnych.

Jak przecedzać i filtrować nalewki?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przefiltrowanie nalewki z owoców sezonowych. Po zmiksowaniu lub przetarciu masy wystarczy odsączyć na:

  • sitku,
  • ściereczce do sera,
  • gazie,
  • sitku,
  • filtrze do kawy,
  • pieluszce tetrowej.

Dlaczego nalewka się rozwarstwia i tworzy galaretkę?

Jeżeli zalejesz sok owocowy bezpośrednio wysokoprocentowym alkoholem, w tym spirytusem, istnieje ryzyko tworzenia się galaretki lub kisielu. To wina białek znajdujących się w soku owocowym. W kontakcie z wysokim stężeniem alkoholu, ścinają się. Wystarczy rozcieńczyć spirytus do stężenia przynajmniej 65-70%, aby zmniejszyć ryzyko powstania nieprawidłowej, gęstej konsystencji.

Kolejną nieprawidłowością jest też nieodpowiednia kolejność. Owoce na początku zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wybranym alkoholem. Staramy się nie miażdżyć owoców przed zalaniem alkoholem. Istnieje spore ryzyko, że wytrąci się gorzki posmak z pestek malin, jeżyn lub truskawek.

Jak przechowywać nalewki?

Nalewki przechowuj w barwionym, ciemnym szkle, które nie przepuszczają światła. To zmniejszy ryzyko wybarwienia trunku i pozostawienie intensywnego, klarownego koloru. Zaraz po przelaniu do butelek przekładamy do zaciemnionego i chłodnego miejsca. Dobrze sprawdzą się nie tylko butelki, ale również duże słoje.

Maceracja, czyli zalanie alkoholem

Zwykle proporcje wyglądają następująco: 1-1,5 l alkoholu na 1 kg owoców. Takie optymalne stężenie pozwala na rozkład alkaloidów obecnych w składnikach nalewki. 70% alkohol uzyskamy natomiast mieszając 95% spirytus z 40% wódką (1:1) lub wodą źródlaną (1l spirytusu na 400 ml wody).

Po maceracji możemy wykorzystać owoce, które były użyte do wyrobu nalewki i przygotować pyszny syrop. W tym celu zasypujemy owoce cukrem lub zalewamy syropem cukrowym. Całość pozostawiamy na ok. 2-3 tygodnie.

Przepisy na domowe nalewki:
Nalewka brzoskwiniowa
Nalewka wiśniowa
Nalewka gruszkowa
Orzechówka


Nalewka z głogu
Nalewka z pigwy
Nalewka z jarzębiny
Nalewka z kasztanów
Nalewka czosnkowa
Nalewka miodowa
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka staropolska
Nalewka z jałowca

Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i szybki. Owoce zasyp cukrem, dodaj miętę, cynamon lub skórkę z limonki. Zalej spirytusem lub wódką i zostaw na 3 tygodnie.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
NALEWKA Z WIŚNI: nalewka z wiśni z pestkami i inne
NALEWKA Z WIŚNI: nalewka z wiśni z pestkami i inne
Nalewka z wiśni to doskonały napój alkoholowy na imprezy okolicznościowe, który przygotujesz sam w domu – sprawdź nasze przepisy!
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
Miodówka to delikatny napój alkoholowy, który smakuje doskonale z deserami na bazie cytrusów – sprawdź!
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
nalewka brzoskwiniowa - przepis
nalewka brzoskwiniowa - przepis
Zatrzymaj brzoskwinie na cały rok, przygotowując prostą nalewkę brzoskwiniową!
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie Ci przypominać smaki lata!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/27.07.2018 20:34
W tym roku pierwszy raz zaczynam nie od cukru, a od spirytusu. Mimo, iż wiśnie miałem mniej dojrzałe już widzę, że taki sposób jest lepszy. Nalewka (to zaledwie jej początek) już jest o niebo lepsza i nie ma tendencji do fermentacji. Z innych porad zaczerpniętych kiedyś w necie i wypróbowanych polecam: - Wiśnie wydrylować w całości. Natomiast część pestek wiśniowych wrzucić do spirytusu zawiniętych w jakąś czystą gazę. Wtedy zależnie od potrzeb można je w każdej chwili usunąć by nie przesadzić. - Zamiast zwykłego cukru, po zlaniu nalewki zasypać owoce cukrem trzcinowym - Zamiast wódki nalewkę dopełnić rumem (przynajmniej trochę) Nalewka będzie smakować inaczej, ale według mnie lepiej. Chyba, że ktoś się przyzwyczaił do bardzo tradycyjnego smaku.
/22.07.2018 19:31
Cyt. "...nieprawidłowością jest też nieodpowiednia kolejność. Owoce na początku zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wybranym alkoholem". Nie jeden pradziadek by się w grobie przekręcił, czytając powyższe... Plusy takiego rozwiązania? Unikamy szansy na zgalaracenie. Jeśli zgęstnieje to cały roztwór idzie do kosza (czy też na kompoty). Minusy? Spora szansa na posmak fermentacji wyrobu oraz odebranie sobie możliwości "sterowania" poziomem słodyczy. No, chyba, że ktoś sobie do gotowej nalewki będzie cukru dodawał... Słowem tradycji wspomnę także, że zamiast cukru zdecydowanie warto spróbować miody (każdy się nada ale rzepakowy lub lipowy są najbardziej uniwersalne).
/20.06.2018 10:50
Jak tylko pojawią sie maliny na działce, przygotowuję swoje nalewki z dodatkiem cynamonu i wanilii - idealne na zimę! Jak znalazł!
POKAŻ KOMENTARZE (6)