Jesienne nalewki domowej roboty rozgrzewają, a jednocześnie orzeźwiają w chłodne popołudnia i wieczory. Tak naprawdę możesz zrobić nalewkę niemal z każdego jesiennego owocu - wystarczą tylko odpowiednie proporcje cukru, wody i spirytusu lub innego, mocnego alkoholu. Jak zrobić pyszne jesienne nalewki?
Spis treści:
Aroniowa nalewka na spirytusie
Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to pyszna i orzeźwiająca propozycja. Aronię zbiera się pod koniec sierpnia lub na początku września - to najlepszy moment na przygotowanie pysznego, jesienno-zimowego trunku.
Składniki:
- 600 g aronii (oczyszczonej),
- 500 ml spirytusu 95%,
- litr wody,
- ok. 600 g cukru,
- sok z dużej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną aronię dokładnie opłucz i przełóż do rondelka.
- Dodaj ok. 250 ml wody i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i "pyrkaj" całość jeszcze 15 minut.
- Następnie rondelek zdejmij z ognia i zostaw na ok. 12 godzin na blacie kuchennym.
- Po tym czasie przecedź całość, aby w osobnym naczyniu został tylko sok. Następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Garnek z owocami ponownie postaw na kuchni, dodaj cukier i 750 ml wody. Zagotuj i zmniejsz ogień na minimalny.
- Gotuj do momentu, aż powstanie gęsty syrop.
- Następnie przecedź całość, aby do naczynia z sokiem przelać tylko syrop. Z owoców także możesz odcisnąć sok.
- Wystudź płyn, a następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
- Przefiltruj nalewkę (możesz użyć filtrów do kawy), a następnie przelej do butelek.
- Jesienna nalewka z aronii będzie gotowa po ok. 6 miesiącach. Dobrze, aby leżakowała w chłodnym i ciemnym miejscu.
fot. Jesienne nalewki: nalewka z aronii/Adobe Stock, jörg mikus/EyeEm
Jesienne nalewki: nalewka z pigwy
Jesienne nalewki najczęściej przygotowuje się na spirytusie - to skuteczny i bezpieczny sposób. Pigwówka ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak i przypomina o ciepłych, wakacyjnych dniach.
Składniki:
- 2 kg pigwy,
- litr spirytusu 70%
- kilogram cukru.
Sposób przygotowania:
- Do wyparzonego, czystego i suchego słoika dodaj umyte, osuszone i pokrojone w ćwiartki owoce pigwy.
- Zasyp cukrem i wymieszaj, cały czas potrząsając słojem. Zakręć i odstaw na 2 tygodnie.
- Co kilka dni potrząsaj energicznie słojem.
- Po dwóch tygodniach powinien powstać sok. Przecedź go do nowego naczynia, dodaj spirytus i przelej całość do słoika.
- Odstaw na miesiąc, a po tym czasie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
- Ta jesienna nalewka będzie gotowa po ok. 3 miesiącach.
fot. Jesienne nalewki: nalewka z pigwy/Adobe Stock, Milenberry
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek to nie tylko pyszny, jesienno-zimowy trunek, ale także napój o zdrowotnych właściwościach. Najlepiej przygotować go z węgierek.
Składniki:
- kilogram dojrzałych śliwek,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 500 ml wódki,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Przełóż do dużego słoja albo gąsiora.
- Wódkę wymieszaj ze spirytusem, a następnie przelej do śliwek.
- Odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Co 2-3 dni potrząsaj energicznie słojem.
- Po tym czasie przelej płyn do drugiego słoja i zakręć. Pozostałe śliwki zasyp cukrem i odstaw na kolejny miesiąc.
- Następnie gotowy syrop przecedź do alkoholu, wymieszaj, a po kolejnych 3 tygodniach przefiltruj jesienną nalewkę i rozlej do butelek.
- Nalewka jest gotowa od razu, ale lepiej zostawić ją do leżakowania na 3-6 miesięcy.
fot. Jesienne nalewki: nalewka ze śliwek/Adobe Stock, eladstudio
Jesienne nalewki: nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek to prawdziwy smak jesieni. Gruszki uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków. Do nalewki możesz dodać także miód oraz kilka goździków - wtedy uzyskasz prawdziwie jesienny smak i aromat.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 500 ml wódki,
- 300 g cukru,
- 100 ml miodu,
- kilka goździków,
- sok z dużej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, pokrój w kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Przełóż je do słoja, a następnie zalej miodem i zasyp cukrem. Wstrząśnij słojem, aby dobrze wymieszać całość.
- Zakręć i odstaw na ok. tydzień.
- W tym czasie gruszki puszczą sok. Dodaj do nich wódkę, spirytus oraz sok z cytryny. Dodaj też goździki.
- Zakręć słój i odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Trunek osiągnie najlepszy smak po ok. 3-4 miesiącach.
fot. Jesienne nalewki: nalewka z gruszek/Adobe Stock, 5ph
Czytaj także:
Nalewka z moreli
Nalewka z czereśni
Nalewka z czarnej morwy