Babeczki uwielbiają chyba wszyscy. Ich wypełnienie pozostawia duże pole do popisu - przepis na babeczki nie musi wcale być wyłącznie deserowy. Równie często przyrządza się babeczki na słono, np. z farszem warzywnym lub serowym. Taka przekąska może być świetną podstawą menu na imprezę! Najpopularniejsze są zdecydowanie babeczki czekoladowe, które świetnie smakują również z dodatkiem owoców sezonowych: wiśni, malin, truskawek, jagód lub borówek.
Przepis na babeczki z budyniem
Oto składniki na babeczki z budyniem:
Na ciasto:
- 20 dag mąki,
- 12 dag masła,
- 2 żółtka,
- 7 dag cukru pudru
Budyń:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 5 dag masła
Dodatki do babeczek:
- 10 łyżeczek powideł śliwkowych,
- masło do wysmarowania foremek,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić babeczki budyniowe? Kawałki schłodzonego masła posiekaj z mąką. Rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtka, wymieszaj, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, schłodź. W 3/4 szklanki mleka rozmieszaj ziemniaczaną i pszenną mąkę oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Wlej do niego masę z żółtkami, mieszając gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przestudź.
Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrawaj z niego nieco większe i mniejsze krążki. Większymi wylep natłuszczone, karbowane foremki na babeczki. Do każdej włóż po łyżeczce powideł, a potem budyń. Przykryj mniejszym krążkiem ciasta, zlep brzegi. Piecz babeczki przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Oprósz cukrem pudrem.
Przepis na babeczki drożdżowe
Oto składniki na babeczki drożdżowe:
- 5 dag masła,
- 35 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 duże jajka,
- 20 g drożdży,
- szczypta soli
Na masę serową do babeczek:
- 35 dag zmielonego twarogu,
- 10 dag cukru pudru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 3 łyżki rodzynek.
Jak zrobić babeczki drożdżowe z masą serową? Przygotowanie rozpocznij od przyrządzenia rozczynu z drożdży: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wymieszaj. Pod koniec do masy na babeczki dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Ser utrzyj w drugiej misce razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masę serową wymieszaj z rodzynkami. Małe foremki do babeczek wysmaruj masłem i posyp mąką. Do każdej miseczki włóż porcję ciasta. Odstaw babeczki do podrośnięcia. Na cieście połóż łyżeczkę masy serowej. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki z masą sernikową przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz więcej przepisów na desery