Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag masła
- jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka śmietany (18 proc. tł.)
Masa:
- 30 dag mielonego białego sera
- 2 jajka
- 5 dag masy marcepanowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 łyżki płatków migdałowych
- aromat waniliowy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi wylep foremki o średnicy 15 cm. Żółtka oddziel od białek. Żółtka zmiksuj na puch z marcepanem i cukrem waniliowym. Dodaj ser, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu waniliowego.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę serową. Masą napełnij foremki, posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Serniczki powinny się ładnie zezłocić. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.