Babeczki z kaszą gryczaną - przepis składniki i przygotowanie

Dołóż też cebulkę i biały ser!
Weronika Kwaśniak / 25.01.2016 06:04
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag kwaśnej śmietany (tłustej)
  • sól

Nadzienie:

  • szklanka kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 25 dag białego sera
  • jajko
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki z kaszą gryczaną!

  1. Zimne masło posiekaj w misce z mąką, dodaj sól i olej.
  2. Roztrzep jajka ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto.
  3. Jeśli jest za mokre, dodaj mąkę, jeśli za twarde - śmietanę.
  4. Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez pół godziny lub dłużej.
  5. Przygotuj nadzienie: kaszę ugotuj, cebulę posiekaj i usmaż na oliwie.
  6. Wymieszaj z pokruszonym serem i cebulą, dopraw, wbij roztrzepane jajko.
  7. Nadzienie powinno być klejące. Uformuj z nadzienia spore kule.
  8. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm.
  9. Ciastem wylep otwory w formie na muffinki.
  10. Do środka każdego wgłębienia włóż kulkę z nadzienia.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i piecz około 40 minut.

Zobacz więcej przepisów na smaczne przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA