Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 10 dag kwaśnej śmietany (tłustej)
- sól
Nadzienie:
- szklanka kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
- cebula pokrojona w kostkę
- 25 dag białego sera
- jajko
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki z kaszą gryczaną!
- Zimne masło posiekaj w misce z mąką, dodaj sól i olej.
- Roztrzep jajka ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto.
- Jeśli jest za mokre, dodaj mąkę, jeśli za twarde - śmietanę.
- Zawiń ciasto w folię i schładzaj w lodówce przez pół godziny lub dłużej.
- Przygotuj nadzienie: kaszę ugotuj, cebulę posiekaj i usmaż na oliwie.
- Wymieszaj z pokruszonym serem i cebulą, dopraw, wbij roztrzepane jajko.
- Nadzienie powinno być klejące. Uformuj z nadzienia spore kule.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm.
- Ciastem wylep otwory w formie na muffinki.
- Do środka każdego wgłębienia włóż kulkę z nadzienia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i piecz około 40 minut.