Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 17 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
Na wierzch:
- marmolada
- kiść winogron
- 2 białka
- 15 dag cukru
- łyżeczka octu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki z winogronami!
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Foremki do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim środki foremek.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C, aż ciasto się zrumieni (przez około 10 minut).
- Schłodzone babeczki posmaruj wewnątrz marmoladą i włóż do każdej po kilka winogronek (wcześniej wyjmij pestki)
- Białka ubij na sztywno, wsypując partiami cukier.
- Gdy masa będzie już bardzo gęsta, dodaj ocet i wymieszaj.
- Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej lub do naciętego rożka z pergaminu i wyciśnij na owoce chmurki z bezy.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut.