Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag masła
- 30 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
Na krem:
- 10 dag masła
- 20 dag mleka w proszku
- 5 dag posiekanych migdałów
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag posiekanych orzechów laskowych
- kilka pistacji i orzechy laskowe do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babeczki z orzechami!
- Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.
- Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
- Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm, po czym wylep nim foremki.
- Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Masło rozpuść, zmiksuj z mlekiem w proszku (dosyp taką ilość mleka, by masa była dość gęsta), na koniec dodaj posiekane migdały, orzechy i wymieszaj.
- Nakładaj do ostudzonych babeczek.
- Udekoruj orzechami i pistacjami.