Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?

Aby upiec idealne ciasto drożdżowe lub przepyszną pizzę, należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży.
Weronika Kwaśniak / 14.10.2013 15:06
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży? fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże i wsyp je do małego garnuszka lub miseczki.
Oczywiście, jeśli w przepisie na ciasto drożdżowe, które chcesz przygotować, masz podaną większą ilość drożdży, użyj ich więcej również do rozczynu.
2. Do drożdży wsyp cukier.
3. Zalej je mlekiem - pamiętaj, że nie może być ani zbyt zimne (wtedy drożdże nie będą się rozmnażać), ani zbyt gorące (wysoka temperatura zabija drożdże).
Jeżeli w przepisie na ciasto, który chcesz wykonać, nie ma mleka, użyj zamiast niego ciepłej, przegotowanej wody.
4. Mieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
5. Dodaj mąkę i wymieszaj ponownie. Postaraj się, aby w rozczynie nie było żadnych grudek.
6. Przykryj garnuszek czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-40 minut. W międzyczasie skontroluj stan drożdży.
7. Pamiętaj, aby składniki użyte do rozczynu odjąć od ilości składników przepisu na wybrane ciasto.
Np. jeśli we właściwym przepisie powinnaś użyć szklanki mleka, wlej 3/4, ponieważ 1/4 szklanki użyłaś już do rozczynu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/30.10.2013 15:54
przydatne informacje, wlasnie robie ciasto drozdzowe i zastanawialam sie jak zrobić rozczyn z drożdży