Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 4–5 łyżek tartej bułki albo pokruszonych biszkoptów
- 5–6 łyżek cukru
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
Dodatki:
- tłuszcz do foremek
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z solą, posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a gdy się połączą zagnieć szybko ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Przykryj nim ustawione ciasno obok siebie natłuszczone foremki. Odetnij ciasto od brzegów foremek, przetaczając po nich wałkiem. Foremki wylep ciastem.
- Jabłka obierz, zetrzyj na grubej tarce i odciśnij sok. Skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z tartą bułką, cukrem, skórką cytrynową, skórką pomarańczową oraz rodzynkami namoczonymi w rumie. Masę jabłkową powkładaj do babeczek.
- Resztki ciasta zagnieć i rozwałkuj. Rozwałkowany placek potnij na paseczki i ułóż z nich na wierzchu babeczek kratkę. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na rumiano 15–20 minut. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie dowolnymi owocami.