Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 cytryna
- szczypta soli
Do dekoracji:
- kolorowy lukier
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, maślanką, skórką otartą z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj wyciśnięty z cytryny sok. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę i dokładnie ucieraj. Wlej stopione i ostudzone masło. Ciasto dobrze wymieszaj.
- W zagłębienia formy na muffiny włóż papierowe foremki. Nakładaj łyżką ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu udekoruj babeczki kolorowym lukrem.