Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1/2 l mleka
- 50 dag ciemnych czereśni
- 1/2 opakowania galaretki, np. agrestowej
- sól
Przygotowanie:
- Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem. Dodaj żółtko i szczyptę soli, zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce.
- Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, odstaw, by wystygła. Na mleku ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia.
- Czereśnie umyj, osusz, wydryluj.
- Ciasto na babeczki z czereśniami dość cienko rozwałkuj. Wyklej nim małe foremki. Piecz w 200 st. C na złoty kolor. Schłodź, wyjmij z foremek.
- Babeczki z czereśniami napełnij budyniem i owocami. Posmaruj tężejącą galaretką, zastudź.