Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Do napełnienia:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 cytryna
- 50 dag owoców jagodowych (jagód, borówek, malin)
Dodatki:
- masło do foremek
- 50 dag suchego grochu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone miękkie masło. Posiekaj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtka i śmietanę. Składniki zarób nożem, a gdy się połączą szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń i włóż na pół godziny do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie foremki wysmarowane cienko masłem. Przyciśnij wałek, odcinając nadmiar ciasta od brzegów foremek. Wylep foremki, dociskając ciasto do dna i boków. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wylep nim kolejne foremki. Ciasto w foremkach nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż suchym grochem.
- Piecz babeczki na złoty kolor (10–12 minut) w temp. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, usuń folię z grochem i ostudź.
- Przygotuj nadzienie: schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszaj z serkiem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Babeczki napełnij kremem i przybierz owocami.