Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki kakao
- sól
Na krem:
- 40 dag białej czekolady
- 1 l śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić czekoladowe babeczki!
- Mąkę z kakao przesiej na stolnicę i dodaj szczyptę soli.
- Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagnieć ciasto. Nie ugniataj zbyt długo.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Z ciasta wykrawaj kółka, wylep nimi posmarowane masłem foremki.
- Ciasto dociśnij do spodu oraz boku foremek.
- Spody nakłuj widelcem.
- Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Żelatynę namocz w wodzie.
- Śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę.
- Do ciepłej śmietanki dodaj żelatynę. Wymieszaj.
- Gdy zacznie gęstnieć, przełóż do szprycy i wyciskaj do wystudzonych i wyjętych z foremek babeczek.