Jak zrobić czekoladowe babeczki - przepis składniki i przygotowanie

Z kremem z białej czekolady!
Weronika Kwaśniak / 13.10.2015 06:48
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić czekoladowe babeczki - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • sól

Na krem:


  • 40 dag białej czekolady
  • 1 l śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić czekoladowe babeczki!

  1. Mąkę z kakao przesiej na stolnicę i dodaj szczyptę soli.
  2. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagnieć ciasto. Nie ugniataj zbyt długo.
  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  4. Z ciasta wykrawaj kółka, wylep nimi posmarowane masłem foremki.
  5. Ciasto dociśnij do spodu oraz boku foremek.
  6. Spody nakłuj widelcem.
  7. Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Żelatynę namocz w wodzie.
  9. Śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę.
  10. Do ciepłej śmietanki dodaj żelatynę. Wymieszaj.
  11. Gdy zacznie gęstnieć, przełóż do szprycy i wyciskaj do wystudzonych i wyjętych z foremek babeczek.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA