Drożdżowe babeczki z morelami - przepis składniki i przygotowanie

Smak wakacji u babci? Pyszne drożdżowe babeczki z morelami!
Weronika Kwaśniak / 19.08.2016 06:45
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe babeczki z morelami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dag masła

Na nadzienie:

  • 20 dag konfitury morelowej
  • 20 dag moreli
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżowe babeczki z morelami!

  1. Masło rozpuść.
  2. Przygotuj rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, łyżki cukru i odrobiny mleka.
  3. Gdy podrośnie, dodaj do pozostałych składników ciasta razem z masłem i zagnieć gładkie ciasto.

Babeczki z kaszą gryczaną - przepis

  1. Ciasto jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na długi prostokąt.
  2. Posmaruj konfiturą morelową i zroluj w długą, cienką roladę.
  3. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  4. Roladę pokrój na 12 plastrów.

Babeczki serowe - przepis

  1. Plastry włóż do otworów w formie muffinkowej i odstaw, by babeczki lekko podrosły.
  2. Owoce pokrój.
  3. Kawałki owoców wciśnij w babeczki i odstaw całość do wyrośnięcia.
  4. Foremkę wstaw do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i piecz około 25 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA