Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 5 dag masła
Na nadzienie:
- 20 dag konfitury morelowej
- 20 dag moreli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na drożdżowe babeczki z morelami!
- Masło rozpuść.
- Przygotuj rozczyn z 2 łyżek mąki, drożdży, łyżki cukru i odrobiny mleka.
- Gdy podrośnie, dodaj do pozostałych składników ciasta razem z masłem i zagnieć gładkie ciasto.
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
- Ciasto jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na długi prostokąt.
- Posmaruj konfiturą morelową i zroluj w długą, cienką roladę.
- Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Roladę pokrój na 12 plastrów.
- Plastry włóż do otworów w formie muffinkowej i odstaw, by babeczki lekko podrosły.
- Owoce pokrój.
- Kawałki owoców wciśnij w babeczki i odstaw całość do wyrośnięcia.
- Foremkę wstaw do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i piecz około 25 minut.