Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 10 dag masła
- żółtko
- 5 dag cukru pudru
Na wierzch:
- 25 dag serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 8 truskawek
- białko
- 7 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki z truskawkami!
- Wszystkie składniki ciasta zagnieć w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do tartaletek.
- Nakłuj widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Wystudź. Posmaruj cienko dżemem.
- Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
- Na środku każdej tartaletki połóż łyżkę masy serowej i obłóż połówkami truskawek.
- Białko ubij na sztywno, dosypując partiami cukier.
- Powstała beza musi być bardzo sztywna.
- Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na truskawki chmurkę z bezy.
- Ciastka wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Po wyjęciu z pieca bezę można przyrumienić palnikiem.
Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:
Kulki "Rafaello"
Rolada waflowa z bananem
Rogaliki półfrancuskie
Przepis na bajaderki
Rożki z ciasta francuskiego