Babeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Pod delikatną chmurką!
Weronika Kwaśniak / 20.05.2016 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 5 dag cukru pudru

Na wierzch:

  • 25 dag serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 8 truskawek
  • białko
  • 7 dag cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki z truskawkami!

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do tartaletek.
  3. Nakłuj widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  4. Wystudź. Posmaruj cienko dżemem.
  5. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
  6. Na środku każdej tartaletki połóż łyżkę masy serowej i obłóż połówkami truskawek.
  7. Białko ubij na sztywno, dosypując partiami cukier.
  8. Powstała beza musi być bardzo sztywna.
  9. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na truskawki chmurkę z bezy.
  10. Ciastka wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  11. Po wyjęciu z pieca bezę można przyrumienić palnikiem.

Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:

Kulki "Rafaello"
Rolada waflowa z bananem
Rogaliki półfrancuskie
Przepis na bajaderki
Rożki z ciasta francuskiego

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA