Babeczki z kremem i borówkami - przepis składniki i przygotowanie

Borówki możesz zastąpić czarnymi jagodami.
Weronika Kwaśniak / 05.08.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z kremem i borówkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka czarnego sezamu

Na krem:


  • 10 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 10 dag borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babeczki z kremem i borówkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Foremki do muffinek wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  3. Przykryj kawałkami papieru do pieczenia, wsyp suchy groch i piecz 15 minut w temp. 200 st. C.
  4. Następnie usuń papier i groch.
  5. Babeczki piecz kolejne 10 minut w temp. 190 st. C .
  6. Letnie wyjmij z foremki. Ostudź.
  7. Mascarpone utrzyj z z cukrem pudrem.
  8. Połącz z ubitą na sztywno śmietaną.
  9. Połowę borówek ugnieć widelcem i wymieszaj z kremem.
  10. Ostudzone ciastka napełnij masą serowo-owocową.
  11. Obsyp resztą borówek.

Sprawdź inne przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA