Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 16 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 12,5 dag cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Na krem:
- 40 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
- wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki z kremem cytrynowym!
- Miękką margarynę lub masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.
- Ciągle miksując, dodawaj jajka, jedno po drugim, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, ciasto nałóż do 3/4 wysokości.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudź.
- Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem.
- Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
- Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wystudzonych babeczkach gniazdka z kremu.
- Udekoruj wisienkami koktajlowymi.
Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:
Kulki "Rafaello"
Rolada waflowa z bananem
Rogaliki półfrancuskie
Przepis na bajaderki
Rożki z ciasta francuskiego