Babeczki z kremem cytrynowym - przepis składniki i przygotowanie

Połączenie lekkiej słodyczy i kwaskowatości!
Weronika Kwaśniak / 17.05.2016 05:50
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z kremem cytrynowym - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 16 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 12,5 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Na krem:

  • 40 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki z kremem cytrynowym!

  1. Miękką margarynę lub masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.
  2. Ciągle miksując, dodawaj jajka, jedno po drugim, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, ciasto nałóż do 3/4 wysokości.
  4. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudź.
  5. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem.
  6. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
  7. Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wystudzonych babeczkach gniazdka z kremu.
  8. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.

Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:

Kulki "Rafaello"
Rolada waflowa z bananem
Rogaliki półfrancuskie
Przepis na bajaderki
Rożki z ciasta francuskiego

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA