Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 dag masła
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 10 dag żurawiny
- 2 małe jajka
Na lukier:
- 10 dag cukru pudru
- syrop z granatów lub czerwony barwnik
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki żurawinowe!
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, rozpuszczone masło i jajka.
- Płynne składniki dodaj do sypkich i wymieszaj mikserem, wsyp żurawinę.
- Foremki do muffinek wypełnij ciastem do 2/3 wysokości.
- Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudzone babeczki ozdób lukrem przegotowanym z cukru pudru utartego z odrobiną czerwonego syropu i owocem żurawiny.