Babeczki żurawinowe - przepis, składniki i przygotowanie

Jesienny deser!
Weronika Kwaśniak / 11.09.2015 06:54
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki żurawinowe - przepis, składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka
  • 10 dag żurawiny
  • 2 małe jajka

Na lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • syrop z granatów lub czerwony barwnik
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki żurawinowe!

  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy.
  2. W drugiej misce wymieszaj mleko, rozpuszczone masło i jajka.
  3. Płynne składniki dodaj do sypkich i wymieszaj mikserem, wsyp żurawinę.
  4. Foremki do muffinek wypełnij ciastem do 2/3 wysokości.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Wystudzone babeczki ozdób lukrem przegotowanym z cukru pudru utartego z odrobiną czerwonego syropu i owocem żurawiny.

Zobacz więcej przepisów na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA