Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duże jabłko
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- duże jajko
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki pełnoziarniste z jabłkami!
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką razową, 2 łyżkami otrębów, cynamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Jajko wymieszaj z mlekiem, cukrem i masłem.
- Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj łyżką.
- Dodaj imbir.
- Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Nałóż masę.
- Jabłko obierz, pokrój w paski.
- Kawałki owocu wciśnij w ciasto.
- Wierzch posyp resztą otrębów.
- Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.