Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- czubata łyżka suchego maku
Do dekoracji:
- po 1/2 szklanki malin i borówek amerykańskich
- duża nektarynka
- galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babeczki z owocami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim foremki do babeczek, przykryj kawałkami papieru do pieczenia oraz suchym grochem.
- Odstaw do lodówki na 20 minut.
- Ciastem wylep foremki, przykryj je papierem, przysyp grochem.
- Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Usuń groch z papierem i piecz babeczki jeszcze kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Letnie wyjmij z foremek i dobrze ostudź.
- Następnie obłóż malinami, borówką i pokrojoną w cienkie plasterki nektarynką.
- Polej tężejącą galaretką, przygotowaną w szklance wody.
- Odstaw do lodówki na 20 minut.