Z dodatkiem owoców borówki można zrobić pyszne ciasta, naleśniki, muffinki i domowe przetwory: soki, dżemy i konfitury. Owoce borówki są nie tylko bardzo soczyste i słodkie, ale również bardzo zdrowe - są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych.
Najzdrowsze są borówki amerykańskie jedzone na surowo. Korzystajmy więc z sezonu i jedzmy je jak najczęściej. Zalecana dawka to co najmniej pół szklanki świeżych owoców każdego dnia.
Borówki dobrze smakują również jako dodatek do lodów, deserów z bitą śmietaną, muesli, jogurtu. Świeże owoce można przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni. Gdy nie mamy jednak okazji zjedzenia ich na surowo, jedzmy te przetworzone.
Spis treści:
Przepis na naleśniki z borówkami
Składniki:
- 400 ml mleka,
- 200 ml wody gazowanej,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 300 g borówek amerykańskich,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, wodę, mleko, cukier i szczyptę soli i wszystko razem zmiksuj. Ciasto powinno być gęstości śmietany.
- Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju.
- Borówki umyj i rozgnieć widelcem.
- Borówkową masę wkładaj do środka naleśnika i zawijaj w rulon.
- Naleśniki z borówkami podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz też posypać je świeżymi owocami.
fot. Adobe Stock
Przepis na muffinki z borówkami
Składniki:
- szklanka mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 kostki masła,
- 2 duże jajka,
- szklanka mleka,
- 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Masło roztop i ostudź.
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki suche połącz z mokrymi, dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto wylej do foremek na muffinki (pamiętaj o papilotkach) i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
- Muffiny z borówkami podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Przepis na sok z borówek
Składniki:
- 2,5 kg borówek,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Borówki przebierz, umyj i osacz, a następnie zmiksuj porcjami.
- Powstałą miazgę przełóż do wyparzonych słoików.
- Do borówek dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 24 godziny. Zawartość słoika należy od czasu do czasu wymieszać.
- Po 24 godzinach borówki przecedź przez sito i odciśnij sok.
- Uzyskany sok przelej do słoików lub butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.
- Sok z borówek przechowuj przez całą zimę w suchym i chłodnym miejscu.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos borówkowy do mięs
Składniki:
- 1/2 szklanki borówek (mogą być mrożone),
- kilka goździków,
- 100 ml bulionu,
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Na małej patelni uduś borówki. Po 5 minutach dodaj goździki i duś jeszcze przez 15 minut. Gdy owoce się rozpadną, dodaj ciepły bulion i gotuj przez 10 minut, aż nieco odparuje.
- Dopraw do smaku solą i dodaj łyżkę musztardy.
- Sos z borówek podawaj jako dodatek do pasztetów i mięs na zimno.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.07.2012 r.
Więcej przepisów: